Какво да правим, ако пандемията ни е лишила от сън?

0
Ще трябва време и търпение, но рано или късно ще се научите да успокоявате тялото и ума си, а сънят определено ще се върне
Ще трябва време и търпение, но рано или късно ще се научите да успокоявате тялото и ума си, а сънят определено ще се върне

Ще трябва време и търпение, но рано или късно ще се научите да успокоявате тялото и ума си, а сънят определено ще се върне

Несигурността и нестабилността на ситуацията в света и страховете, породени от това, безкрайното очакване на новини и обсъждането на ваксини и мерки, които трябва да бъдат въведени, всичко това неминуемо води до повишаване на тревожността, а оттам и безпокойство. Възникват проблеми със съня: безсъние, кошмари, апнея, мускулни крампи, пише Actualno.com

Сънят е важен както за тялото, така и за психиката. Когато не спим достатъчно, това се отразява на когнитивните ни функции, води до влошаване на депресията и се отразява негативно на цялата имунна система. А това, че заспивате спокойно и не се събуждате посред нощ, не означава, че нямате проблеми със съня: ако сутрин усетите напрежение в мускулите на челюстите, имате главоболие, спазми в мускулите на лицето или зъбите, които стават особено чувствителни, скърцате със зъби на сън това също е нарушение.

Масивните нарушения на съня са пряко свързани със стреса и травмата, която много от нас са претърпели заради пандемията (дори се появи отделен термин – коронасомния). Тялото ни реагира на опасната ситуация, като преминава в режим на оцеляване „борба или бягство“ и не е толкова лесно да го изключим. В резултат на това тялото просто няма шанс да си почине правилно.

Какво може да направим?

Единственият доказан и ефективен начин за справяне с безсънието и другите проблеми, е чрез добра хигиена на съня, което означава да изградите по-здравословни навици за сън и да създадете правилната атмосфера в спалнята си:

1. Намалете използването на смартфон преди лягане

Препоръчва се да отложите всякакви електронни джаджи поне половин час преди лягане и със сигурност да се откажете от навика да превъртате екрана в социалните мрежи.

2. Помогнете на тялото си да се отпусне

Вземете топла вана или душ, изпийте релаксиращ чай или направете дихателна практика.

3. Включете ума си

Този метод е особено подходящ за тези, които обикновено преминават през най-мрачните мисли по-време на пандемия през нощта. Намерете нещо, което да правите, за да се разсеете. Важно е, да не ви е скучно. Например, можете да слушате приятни звуци, полезни лекции или разкази, докато заспите.

4. Станете от леглото

Звучи контра интуитивно, но ако се мятате и се въртите от едната страна на другата и не можете да заспите по никакъв начин, по-добре е да станете за известно време. Леглото трябва да се асоциира с място за почивка, сън и почивка, а не да усещате безпокойство.

5. Потърсете помощ

Горните мерки могат да бъдат достатъчни за повечето, но ако проблемите със съня ви притесняват, тогава най-вероятно е време да потърсите помощ от специалист - терапевт или психолог.

Основното нещо, с което трябва да се борите, е тревожността: някои са загубили приятели и семейство заради коронавируса, други са загубили работата си и почти всички са загубили усещането за твърда почва под краката си. Всички тези чувства ни завладяват особено остро през нощта, което е съвсем разбираемо.

Времената изискват не само да се мобилизираме и да решаваме проблемите, пред които сме изправени, но и да се адаптираме към променящите се обстоятелства, да станем по-грижовни към себе си.

Ще трябва време и търпение, но рано или късно ще се научите да успокоявате тялото и ума си, а сънят определено ще се върне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари