Комерсант: Кримският мост е бил взривен с ракетно гориво

0
Изданието се позова на резултатите от експертиза
Изданието се позова на резултатите от експертиза Снимка: ЕПА / БГНЕС

Изданието се позова на резултатите от експертиза

Твърдо ракетно гориво, скрито в ролки от полиетиленово фолио, е било използвано за взривяването на Кримския мост през октомври 2022 г. За това пише руският вестник "Комерсант", цитиран от News.bg.

"Като основен заряд, според заключенията на експертите, е използвано смесено взривно вещество на основата на твърдо ракетно гориво, съдържащо калиеви или натриеви перхлорати и фино диспергирани метали", пише вестникът.

Руските взривни техници оценяват мощността на този заряд на около 10 тона тротил. Според тях детонаторът е бил малко взривно устройство, заредено с пластит, и е бил задействан от GPS сигнал в определена точка от маршрута на камиона, превозващ товара.

Експлозията на 8 октомври 2022 г. разрушава два пояса от пътната част на моста, а също така подпалва вагони-цистерни във влака, който по време на експлозията се намира наблизо в железопътната част на моста.

Следственият комитет на Русия твърди, че експлозията е организирана от Службата за сигурност на Украйна.

Според разследването твърдото ракетно гориво и детонаторът са били опаковани в ролки с фолио, вероятно на украинска територия, след което този товар е бил изпратен в българския град Русе на река Дунав, след което е бил прехвърлен в грузинския град Поти, а след това в Ереван, където част от документите са били подменени.

След това товарът е бил пренесен през Грузия в Русия, в Армавир, и оттам неизвестен шофьор го е закарал с камион в Крим.

Според документите става дума за доставка от една фирма от Уляновск до друга фирма в Симферопол.

Следственият комитет обявява осем граждани на Русия, Украйна и Армения за съучастници в тази операция, която руските власти наричат терористична атака. Те ще бъдат съдени лично. Няколко други лица, включително ръководителят на СБУ Василий Малюк, бяха обвинени задочно от руските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари