Какво се крие зад безсънието?

3
Сериозен дискомфорт на човека може да бъде причинен от най-малките организми, които не надвишават 0,3 милиметра - прахови акари
Сериозен дискомфорт на човека може да бъде причинен от най-малките организми, които не надвишават 0,3 милиметра - прахови акари

Знаете ли, че кошмарите могат да се сбъднат, когато спим? От една страна, сънят е неразделна част от нашия живот и ние се стремим да го прекараме в максимален комфорт

 Междувременно дребни детайли в спалнята, които са невидими за нас, водят до нарушения на съня и влошено здраве, пише Actualno.com 

Сериозен дискомфорт на човека може да бъде причинен от най-малките организми, които не надвишават 0,3 милиметра - прахови акари. Благоприятна среда за тяхното обитаване са възглавници от естествен пълнител (пух, пера), матраци, кувертюри, мека мебел, играчки и др.

Въпреки това, не самите акари носят вредата, а техните отпадни продукти - предизвикват алергии. Проявяват се под формата на сърбеж и лющене на кожата, хрема и кашлица. Алергията от акари също крие риск от развитие на бронхиална астма, която най-често се проявява в ранна възраст, тъй като децата са по-малко устойчиви на алергени в дихателните пътища.

Освен това акарите снасят яйца в перата на птиците. Възглавница, пълна с пера и пух, ще се превърне в източник на разпространение на вредители - това е въпрос на време.

Към тези насекоми, да прибавим и гъбите - в спалнята се поддържа висока влажност и положителна температура по време на сън, тя се превръща в идеална среда за разпространение на гъбички. Един от основните източници е директно от възглавници с естествен пълнеж и други постелки.

Окончателното премахване на праховите акари и други микроорганизми е практически нереалистично. Въпреки това, като следвате прости правила, можете да намалите много от неприятните последици от тяхната дейност.

Важно е да се поддържа хигиена в спалнята, качествени възглавници и матраци от съвременни материали, които не предполагат растеж на микроорганизми. Това ще помогне и предпази децата от разболяване и ще гарантира, здрав сън.

Акарите, микробите и гъбичките не са единствените проблеми, които могат да се проявят по време на сън. Неправилната позиция на тялото - по-специално на главата - също може да причини различни нарушения на съня и да навреди на здравето.

Сред най-честите нарушения по време на сън са апнея или обструктивна сънна апнея. Това е частично или пълно спиране на дишането, последвано от силно хъркане. Обикновено траят от 10 до 30 секунди, но в тежки случаи могат да продължат 2-3 минути и заемат до 60% от общия нощен сън. След събуждане човек, страдащ от апнея, усеща сънливост през деня, влошава се паметта, намалява се работоспособността.

Хъркането най-често е предвестник на апнея. Хъркането се среща най-често при мъже на средна възраст, които са с наднормено тегло и пристрастени към алкохола или тютюнопушенето, но се среща и при жените. Проблемът се влошава от вродени деформации на горните дихателни пътища или лицевия череп, включително изкривяване на носната преграда. Понякога децата също започват да хъркат - това се случва с увеличаване на аденоидите и сливиците.

Апнеята се счита за едно от най-опасните нарушения на съня. Хъркането в този момент става периодично. След няколко секунди или дори минути хъркането се възобновява и това се случва многократно.

Хъркането и сънната апнея нарушават съня, което го прави фрагментиран. В тези моменти човек може да има скок в кръвното налягане и сърцебиене от няколко секунди до няколко минути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари