Може ли да приемаме мелатонин, без да си навредим?

1
Тъй като мелатонинът се предлага като хранителна добавка, много хора не го приемат твърде сериозно
Тъй като мелатонинът се предлага като хранителна добавка, много хора не го приемат твърде сериозно

Тъй като мелатонинът се предлага като хранителна добавка, много хора не го приемат твърде сериозно

Ако имате проблеми със съня, които дълго време не се решават, тогава думата "мелатонин" ви е позната: или сами сте я потърсили в Гугъл, или вашият лекар ви е казал за този хормон, пише Woman.bg. Но възможно ли е да го приемате на таблетки? Каква полза и вреда носи мелатонинът?

Какво ни помага да заспиваме бързо и да се събуждаме бодри, в отлично настроение? Два хормона, които работят в комбинация: кортизол и мелатонин. Първият се произвежда в надбъбречните жлези, а вторият - в хипофизата.

Кортизолът, наричан още хормон на стреса, е "активен" сутрин: той е отговорен за това да отворите очи сутрин и да станете от леглото в добро настроение.

През деня нивото на кортизола постепенно намалява, а към вечерта, когато слънцето залезе, започва интензивно да се произвежда мелатонин, който подготвя организма за сън.

Мелатонинът е светлочувствителен: образуването му се влияе от интензивността на заобикалящата ви светлина. Ако е нощ и работите на компютъра си, или скролвате в социалните мрежи, ретината на окото ви е изложена на светлината от екрана на джаджата ви и процесът на производство на мелатонин се нарушава.

Ползи от мелатонина

Мелатонинът не е свързан само със съня. Организмът е цялостна система, така че хормонът влияе върху работата на всички органи.

Той има антиоксидантно действие, което означава, че предпазва клетките от увреждане от реактивни кислородни видове и помага да не остарявате прекалено бързо.

За какво още е полезен този хормон:

- Намалява риска от рак, сърдечни и съдови заболявания.

- Бори се с възпаленията, повишава имунитета, като активира тимусната жлеза, проводника на имунната система.

- Облекчава тревожността.

- Оказва положително въздействие върху репродуктивната система.

Мелатонинът трябва да се приема един или два часа преди лягане. Най-вероятно сънищата ще бъдат приятни, а събуждането - лесно, без будилник.

Вреди на мелатонина

Тъй като мелатонинът се счита за хранителна добавка, много хора не го приемат твърде сериозно. Това е голяма грешка: много е важно да не се прекалява с дозировката и продължителността на приема, в противен случай може да се постигне обратен ефект: нарушения на съня и произтичащите от това здравословни проблеми.

Подобна злоупотреба е особено опасна за възрастните хора: тези, които приемат високи дози мелатонин всяка вечер, имат повишен риск от деменция.

Освен това препаратите с мелатонин са нож с две остриета: някои от тях имат по-висока доза от хормона, отколкото е посочено, а други добавки съдържат различни примеси, например серотонин, който не може да се комбинира с антидепресанти или лекарства за мигрена.

В някои страни мелатонинът е забранен за свободна продажба, тъй като продължителната му употреба може да предизвика обратния ефект: хронично безсъние.

Има ефект от хапчетата, но той не е толкова голям: ако приемате мелатонин няколко часа преди лягане, той ще ускори времето на заспиване с няколко минути, а също така ще ви помогне да понесете по-лесно смяната на часовите зони, ако пътувате. Но за да си осигурите наистина правилен сън, ще трябва да промените начина си на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари