Какви са пробойните в закона, който трябва да защити жените от домашно насилие?

0
От началото на годината 11 жени загубиха живота си след домашно насилие
От началото на годината 11 жени загубиха живота си след домашно насилие

За последните три години на телефон 112 има над 110 хиляди сигнала свързани с домашно насилие

Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и помощ от "Асоциация Анимус". Голяма част от пострадалите се страхуват да се обърнат или да подават сигнали, тъй като нямат доверие в институциите.

Години наред продължава борбата за промените в двата закона у нас за домашното насилие, но резултат няма. Като сериозен проблем специалистите посочват липсата на регистър за подадените сигнали, стеснения кръг на хора, които са защитени от закона и липсата на държавен орган за превенция.

Според експертите, ако 49-ото Народно събрание не ги приеме, ситуацията в страната ни ще става все по-страшна.

След домашно насилие от началото на година до сега 11 жени са загубили живота си. Последната жертва беше 32-годишната Кристина от София.

Дори и да беше подала сигнал за насилие, не ясно каква закрила можеше да получи. Защото законът за защита от домашното насилие защитава само лица, които имат фактическо съпружеско съжителство. Според адвокат Йорданка Бекирска на първо място трябва да се промени това, за да може хора с по-широк диапазон да търсят защита.

"Институцията на съда, който работи по закона за защита от домашното насилие нямаше да може да съдейства, защото тя е извън рамките на легитимираните лица, които могат да бъдат защитени по този закон. Ако се беше обърнала към полицията- полицията поради липса на директна заплаха и поради липса на конкретика в тази ситуация също нямаше да може да съдейства", заяви пред БНТ адвокатът Йорданка Бекирска.

Според доц. Милен Иванов полицията у нас страда от липса на служителите на терен. Това е причината приоритетно да се приемат и регистрират само сигнали , които съдържат данни за извършено престъпление.

"Другите сигнали, които се подават в дежурните се завеждат в общ регистър и чакат решаване, но това чакане ако вътре няма конкретика може да е с години. Няма статистика, която при системен сигнал, който не съдържа престъпление да му се направи извод, че е рисков. В държавата е нужно сериозно криминологично изследване, за да може от него да започне промяната", допълни доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

В края на януари след три часов дебат парламентът отхвърли за пореден път двата законопроекта за защита от домашното насилие. Промените, които искат организациите за закрила на пострадалите, са за създаване на регистър, както и Национален съвет за превенция и защита.

"Ако държавата си беше на мястото нямаше да има лош имидж на институциите, които хората не искат да се обръщат към тях и затова се обръщат главно към нас. Тези депутати, които говориха такива глупости в парламента да вземат да си свършат работата и да си прочетат предложения законопроект и да го гласуват, а не да не говорят за семейни ценности и да гонят караконджули и джендъри", каза още Надежда Стойчева, "Асоциация Анимус".

За последните три години на телефон 112 има над 110 хиляди сигнала свързани с домашно насилие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Мнение професионални
    Отворете НК .За всяко престъпление срещу български гражданин или от друга държава такъв пострадал на наша територия има наказание за дееца.Както и за посегателство срещу деца,имущество и престъпленията срещу личноста,държавата,парична система и т.н. и т. н.Въпросът е в следното: Кой и как разследва? Как се събира доказателствен материал и се представя в какъв вид,годен или не,на съдията? Как са защитени свидетелите? И Сомалииската конвенция да приемете или Угандииската е все тая когато няма кой да работи 24 часа в денонощието,365 дни в годината и да е обезпечен.Законът не дели.Там всички са "РАВНИ'.Въпросът е че ако се работи както трябва ще бъде ударен главният инструмент на българските управници и бизнесмени,а именно""ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ" и нейните покровители,силови и икономически групировки от 90-останали с техният "КУПОЛ" ,Българският парламент и прдставителите на враждуващите групировки и фракции,българските депутати.Консолиерето е е министър председателя.Консолиере на нашите или чужди държавни престъпници.ЕДНО КУЧЕ КАТО СЕ НАУЧИ ЕДНИ ЛАЙНА ДА ЯДЕ,А ИДИ ГО ОТУЧИ....... ЕДНО РАЗСЛЕДВАНЕ Е КАТО ЕДНО ТЕСТО.КАКВОТО ТЕСТО СЕ ОМЕСИ,ТАКАВА ПИТКА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА КРАЯ. ТАКА ДЕ,СЛЕДСТВЕНО,ПРОКУРОРСКО ИЛИ ПОЛИЦЕЙСКО РАЗСЛЕДВАНЕ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари