МВР е издало близо 2000 заповеди за защита от домашно насилие от началото на годината

0
От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита
От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита Снимка: МВР

От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита

За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1 950 заповеди за защита. От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита. Това сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От извършения анализ най-висок е коефициентът на издадени заповеди за защита, спрямо населението в съответната административна област, за първото шестмесечие на 2023 г. е в област Велико Търново, следвана от Силистра и Разград.

По отношение на образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, за първото шестмесечие на годината те са 596 спрямо 426 за същия период на миналата година. Това представлява увеличение с 40%. Според Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие, това се дължи на факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното РУ. Отделно се подават много молби и декларации към съда. „Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с Ковид, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени“, обобщи Шуманова.

В МВР със заповед на главния секретар е определен национален координатор по въпросите, свързани с домашното насилие. Същевременно в ОДМВР, със заповеди на директорите, са определени регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпили през месеца материали, свързани с домашното насилие.

Националният координатор събира, обобщава и анализира подадените от регионалните координатори данни за случаите на домашно насилие. Изисква при необходимост допълнителна информация от регионалните координатори за конкретни случаи на домашното насилие, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за осъществяване на съвместни програми за превенция и защита от домашно насилие.

Регионалните координатори изпълняват същите задачи както на националния координатор, но на регионално ниво. Те имат задължението да оказват методическа помощ на всички полицейски служители от съответното ОДМВР по прилагане на Закона за защита от домашно насилие /ЗЗДН/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Бай Колю
    Ехооо, Дунав мост, какви глупости пишете. МВР не издават заповеди за защита от домашно насилие. СЪДЪТ ги издава. МВР ги изпълняват!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари