Какви рискове крие вземането на бърз кредит?

1
Мнозинството от българите са прибягвали до заеми поне веднъж през живота си
Мнозинството от българите са прибягвали до заеми поне веднъж през живота си

Мнозинството от българите са прибягвали до заеми поне веднъж през живота си

Вземаме пари на заем, когато имаме спешен проблем, когато искаме да постигнем дългосрочни цели или просто искаме да си си купим нещо ново. Бърз кредит се ползва, когато сме в трудно положение, или когато банките не ни отпускат заеми. Често теглим кредити, и за да погасим стари задължения. Вземането на такъв вид заем може да стане онлайн или в офис на кредитора. Процесът е бърз и лесен. Нужна ви е единствено валидна лична карта.

Дотук всичко е чудесно, но защо, след като бързите заеми са толкова удобни и бързи, често се натъкваме на истории на хора, които са се опарили, само защото са взели такъв вид заем? Защо толкова често виждаме такива негативни отзиви?

Причината е, че все още има доста хора, които не са съвсем наясно как безопасно да вземат бърз кредит. Ето няколко съвета как да вземете бърз кредит безопасно.

  • Избирайте внимателно кредитната институция, от която искате да вземете заем. В днешно време е важно да разберете дали фирмата е стабилна, какви условия предлага и най-вече - какво е мнението на клиентите за нея.

  • Прегледайте сайтовете на различните кредитори или използвайте сайтове за сравнение. Има важни детайли, на които трябва да обърнете внимание. Сравнете лихвите, размера на вноската и не забравяйте да видите какъв е ГПР (годишния процент на разходите). Всички тези параметри ще ви дадат възможност да пресметнете крайната цена на кредита си.

  • Преди да вземете бърз кредит, който се рекламира като безлихвен или изгоден, уверете се, че някъде в договора за този "изгоден заем" няма уловки като допълнителни такси и

  • други изисквания. Много фирми имат такси за бързо одобрение, разглеждане на документи, задължителни застраховки и други. Също така може да има изискване за предоставяне на поръчител или на банкова гаранция.

  • Потърсете информация за това какво ще се случи, ако просрочите погасяването на задължението си. Ще ви се начислят ли такси, ако го погасите предсрочно, какви са възможностите ви, ако не успеете да върнете заема в срок, в какъв размер са наказателните такси, ако просрочите задължението.

  • Не подписвайте договори, преди да сте прочели всичко (дори и написаното с дребен шрифт) и преди да сте го разбрали напълно. Ако не можете да разберете нещо, попитайте кредитния си консултант, информирайте се, уверете се, че сте разбрали за какво наистина става въпрос в документа и едва тогава подписвайте договора за заем.

Съветваме ви също така да следите финансовите новини, тъй като БНБ често налага нови регулации на българския финансов пазар. Не забравяйте, че колкото и примамливо да звучат офертите на кредитните компании – риск винаги съществува. Бъдете отговорни при погасяването на задълженията си и връщайте взетите суми на падежните дати. Ако имате възможност можете дори да погасите предсрочно заема си. Така ще намалите размера на крайната сума, която трябва да заплатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари