Как войната в Украйна се отрази на джоба ни?

0
С 3% поскъпнаха основните храни
С 3% поскъпнаха основните храни Снимка: iStock

При зеленчуците скокът в цените е най-осезаем при доматите и картофите

Войната в Украйна стана причини за поскъпването на основните хранителни продукти. От началото й най-осезаемо се увеличи цената при олиото и брашното. В последните 6 седмици цените на основните продукти не спират да се покачват. Общото поскъпване е с малко над 3%, според данните на стоковия регулатор, предава Нова телевизия.

От началото на военните действия в Украйна най-сериозно поскъпна олиото и брашното. Съответно с почти 40% при олиото на едро и 7% при брашното.

При зеленчуците скокът в цените е най-осезаем при доматите с над 30% и при картофите, които са с 15% по-скъпи. Краставиците са поевтинели. Докато стигнат до магазините обаче основните храни стават в пъти по-скъпи, а мнозина се налага да се откажат от някои стоки.

78-годишната Елка Крайчева от София не може да си позволи голяма част от основните храни. За Серафим Мавродиев от Благоевград свежите зеленчуци са лукс. 

Дори за празниците, за Великден, няма да ги имаме. Салатата за нас е деликатес”, казва Мавродиев.

В очакване на пенсия след няколко дни, Серафим купува най-необходимото- хляб и кофичка мляко. 

Собствениците на магазини отчитат спад в клиентите и оборота.  

Хората са уплашени не пазаруват, увеличиха се доста от продуктите от първа необходимост като захар и олио. Печалбата реално е почти на нула”, споделя търговецът Красимир Георгиев.

Производителите на хляб също отчитат увеличение в цената на брашното с 40% от месец октомври до сега. 

По данни на нашия мелничар, цената на зърното към тях се е увеличила с 80%, а брашното, което те ни доставят от това зърно -  към нас се увеличи два пъти за този период", казва Емилия Витанова.

Въпреки по-скъпото брашно, за сега избират да не вдигат цената на хляба.

Войната в Украйна тепърва ще става причина за скок в цените на храните, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според председателя на регулатора това ще е така, докато е нестабилен енергийният пазар.

Един такъв процес при едни големи производители на зърно и слънчоглед, ще окаже дълготраен ефект, последствията ще вървят много по-дълго време. Дори сега да свърши войната, последствията ще ги наблюдаваме още 2-3 години”, смята Владимир Иванов, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

И докато у нас, олио може да се намери, макар и по-скъпо - в Германия то е почти неоткриваемо, а там където го има се купува до определена бройка. 

Проверка на NOVA във Великобритания днес показа, че бутилка олио и килограм брашно излизат по-изгодно отколкото у нас. 

Там цената не се е повишила с повече от 10 пенса за последния един месец, предаде кореспондентът на NOVA във Великобритания Павлина Трифонова. 

На този фон обаче най-големия производител на олио във Великобритания, който осигурява 75% от битовите нужди предупреди, че има слънчоглед само за още няколко седмици. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари