Масово поскъпване на храните в Полша

0
Основни фактори за повишението се явяват световната инфлация и руската инвазия в Украйна
Основни фактори за повишението се явяват световната инфлация и руската инвазия в Украйна Снимка: Alamy

Основни фактори за повишението се явяват световната инфлация и руската инвазия в Украйна

През юни в магазините в Полша е било с близо 18 на сто по-скъпо, отколкото през същия месец на миналата година, се посочва в най-новия "Индекс на цените в магазините за търговия на дребно", цитиран от "Полские радио 24". Това се дължи основно на глобалната тенденция за повишение на инфлацията, за което влияе и руската инвазия в Украйна, предаде БТА.

Поскъпнали са всички 12 анализирани категории продукти, включително плодовете, като авторите напомнят, че цените са се повишили с близо 17 на сто през май, а през април е отчетен скок с 22 на сто.

През юни най-много е поскъпнало олиото – с 30,2 на сто, а цената на маслото е скочила с над 48 на сто.

При месото е отчетено повишение с 30,5 на сто (през май е било 26,8 на сто). В тази категория най-много е поскъпнало говеждото месо – с 42 процента. През юни цените на птичето месо са се увеличили с 25,6 на сто, а на свинското месо с над 16,1 на сто. Според Михал Пронобис от Висшето банково училище в Гданск скокът в цените на месните продукти се дължи на повишените цени на електроенергията, фуража, торовете и на суровините, необходими за производството на храните.

Малко по-слаб темп на растеж на цените през юни е отчетен при плодовете. Те са поскъпнали с 23,6 на годишна основа. Междувременно те са се понижили с 6,4 на сто през май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари