Владимир Иванов: Млечните продукти и рибата поевтиняват

0
Поскъпването на храните е спряло, коментира Владимир Иванов
Поскъпването на храните е спряло, коментира Владимир Иванов

Поскъпването на храните е спряло, коментира Владимир Иванов

Има балансиране в предлагането и търсенето на пазара на хранителни стоки и като цяло цените са се успокоили и няма покачване. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

"В търговията на едро това нещо по-бързо се усети, започва да се усеща и на търговията на дребно. Но това, което изживяхме през 2021-2022 година - по-голямото количество пари в обръщение, войната, проблемите в енергетиката - вече сме в пазарно равновесие, в което вече има балансирано предлагане и търсене", обясни Иванов.

По думите му известни вариации в цените има при плодовете и зеленчуците, но не може да се говори за устойчиви тенденции. При пшеницата има "раздвижване", стана ясно от думите на Иванов, но като цяло пазарът там показва затишие.

"Докато има военен конфликт, ще има и доста неизвестни за това как ще се развива регионът. Докато бушува войната, ще има промени", коментира Владимир Иванов.

Той поясни, че при основните хранителни продукти равнищата на цените са почти без промяна, а при млечните и местните продукти и рибата се отбелязва спад. Няма промяна и в цените на ориза, захарта и варивата.

По отношение на плодовете и зеленчуците и цените им той заяви, че неблагоприятен елемент се явява пролетта, при която условията не са били добри за посевите и реколтата.

"Ще има по-висока цена на лука например, но това е заради лошата реколта", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Иванов прогнозира, че до октомври не се очакват сериозни промени в цените на хранителните продукти. "Надявам се това равновесие да продължи и по-дълго, но за момента нищо не говори, че ще се изменят факторите. Всичко зависи от самата война, да се надяваме, да си пожелаем това насилие да бъде прекратено по някакъв начин", допълни той.

По думите му дори може да се говори за дефлация, ако войната спре.

Иванов поясни, че страната ни има потенциала да произвежда храна, с която да снабди "половин Европа", но въпросът е в организацията на земеделското производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари