Как трябва да се храниш според типа на твоето тяло

0

Има толкова изписани трудове и статии по долния въпрос, че може би мислите, че няма какво ново да научите по въпроса. Ние ви казваме, че има и Трейси Д. Мичъл ще ни подшушне някои важни разграничения, пише framar.bg.
Всяко тяло (вашето) складира мазнини по различен начин от това на останалите. Всъщност, както твърди експертът Трейси Д. Мичъл, чийто насоки ще ви дадем по-долу – "няма определен размер, когато става дума за подхода за загуба на тегло. Време е да опознаете вашия тип тяло: ябълка, круша, обърната пирамида или пясъчен часовник. Когато започнете да се храните според вашето тяло, ще бъдете изумени колко лесно то ще привикне към този план. Енергията ви ще се подобри, а теглото ви просто ще се нормализира."

Ябълка

Този тип тяло складира повече от килограмите в областта на корема. Краката и ръцете на тялото тип ябълка обикновено са стройни.
Въпреки че притежателят на този тип тяло е с най-голям риск за здравето, вследствие на повишеното количество висцералната мастна тъкан и на мазнините на корема, разположени дълбоко в средната част на тялото, то е лесно да се отърве от нея.

Най-често изпитвате глад за:

Нишестените или сладки храни, газирани напитки, кофеин

В резултат на неправилното хранене:

Липса на енергия и глад, особено около обед или след обяд.

Хормон, за който да внимавате:

Инсулин. Ключът към намаляване на теглото на ябълката е поддържане на нивата на кръвната захар под контрол.

Яжте:

Нека основата да бъде чисти протеини (пиле, постно говеждо месо, свинско месо, риба) и допълвайте със здравословни мазнини (яйца, авокадо, ядки, семена, ядки масло, кокосово масло, зехтин, пълномаслени сирена). Нека диетата ви включва изобилие от листни зеленчуци (спанак, зеле, ромен).

Ограничете:

Нишестените въглехидрати до едно хранене на ден и плодове с нисък гликемичен индекс (ягоди например).

Елиминирайте:

Кафето и кофеиновите напитки, тъй като те могат да увеличат нивата на кортизол и инсулин. Сладки рафинирани въглехидрати, като спортни напитки, енергийни блокчета или подсладени кисели млека.

Круша

Този тип тяло складира килограми в бедрата и ханша, често с малка пухкавина по-ниско в корема (това е подкожна мастна тъкан, която не трябва да се бърка с висцерална мастна тъкан). Този тип тяло изглежда значително по-слабо в горната част, с леко наднормено тегло в областта на ръцете и гърдите.
Крушата често претърпява разочарование, когато става въпрос за загуба на тегло, тъй като подкожната мазнина в ханша и бедрата е трудно да бъде мобилизирана. В действителност, крушата често претърпява загуба на тегло в други части от тялото, преди това да се случи в целевата зона. Много вероятно е всичко това да се дължи на хормона естроген. Чрез консумирането на храни, които помагат за изчистване на естрогена и премахването на храните, които имитират естроген (което води до прекомерно количество от него в организма), вие ще вървите успешно по пътя към отслабването.

Най-често изпитвате глад за:

Млечни продукти с високо съдържание на мазнини, кафе тип лате, тежки десерти.


В резултат на неправилното хранене:

Изпитате необичаен глад или между храненията, или в края на вечерта, след вечеря.

Хормон, за който да внимавате:

Естроген. Въпреки че естрогенът сам по себе си не е лош хормон, дисбалансът на твърде много естроген спрямо други хормони, по-специално прогестерон, може да насърчи наддаването на телесно тегло в долната част на тялото.

Яжте:

Нека основата ви бъде от зеленчуци и плодове, богати на фибри, добавка със здравословно количество от овес, киноа, елда и кафяв ориз. Нека менюто ви включва малки количества чисти белтъчини и чисти не млечни мазнини.

Елиминирайте:

Млечните продукти с високо съдържание на мазнини (сирене, сметана), небиологични продукти и меса (които съдържат пестициди или хормони), кофеин, алкохол, неферментирал соя (тофу).

Обърната пирамида

Хората с този тип тяло обикновено имат по-широки рамене, които са заострени надолу към талията и ханша. Те обикновено носят доста мускулна маса в горната част на тялото, но са склонни към съхраняване на допълнителни мазнини в областта на гърдите, гръбната част на ръцете и над т.нар. линия на сутиена.

Най-често изпитвате глад за:

Солени, мазни бързи храни; алкохол.

В резултат на неправилното хранене:

Имате прилично ниво на енергия в началото на деня, но губите енергията си вечер и се поддавате на апетита.

Хормон, за който да внимавате:

Кортизол. Освобождава се от надбъбречните жлези, намиращи се на повърхността на бъбреците. Постоянно повишените нива на кортизола, освободени чрез надбъбречните жлези, може да окажат ефекта на доминото върху други хормони, които водят до наддаване на тегло, особено инсулинът.

Яжте:

Нека основата на вашето меню бъде от сложни въглехидрати (овес, кафяв ориз, елда) и да се допълва от нискомаслени млечни продукти и много пресни зеленчукови сокове, листни зеленчуци и плодове, богати на фибри.

Елиминирайте:

Тежките меса, тежки сирена, солени закуски, протеинови барове, кофеинови напитки.

Пясъчен часовник

Този тип тяло обикновено покачва тегло равномерно в тялото си, често най-забележимо в лицето, но също и в областта на ръцете, гърдите, колената и глезените.

Най-често изпитвате глад за:

Млечни продукти, сладки въглехидрати.

В резултат на неправилното хранене:

Задържане на вода и конгестия.

Хормон, за който да внимавате:

Регулацията на всички хормони, хипофизната жлеза, която може да окаже ефект върху кортизола, инсулина, щитовидната жлеза и др.

Яжте:

Нека основата на вашето меню се състои от сурови зеленчуци и плодове, допълнени с пълнозърнести зърнени храни (овесени ядки, киноа, елда). Включете дневна порция постен протеин и много подправки.

Ограничете:

Месата с високо съдържание на мазнини; рафинираните и преработени въглехидрати.

Елиминирайте:

Кофеиновите напитки, млечни продукти, рафинирани въглехидрати, сладките неща.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари