Как се съхраняват домати?

1
Важно е дали те са напълно узрели или не
Важно е дали те са напълно узрели или не

Важно е дали те са напълно узрели или не

Независимо дали току-що сте купили домати – чери домати, неузрели или пресни, готови сте да забъркате един доматен сос или прясна лятна салата, важно е да знаете как да съхранявате домати и да разберете процеса им на зреене.

Доматите произхождат от топъл климат и е добре да се съхраняват на стайна температура. Но проблемът тук е, че по този начин те се развалят по-бързо. Най-добре е да консумирате узрелите домати веднага, но ако не можете, ето какво да правите, пише Gotvach.bg.

Ключът към тази объркваща ситуация е: съхранявайте напълно узрелите домати в хладилник, забавящ процеса на разваляне, но преди да ги сервирайте, ги нарежете и оставете на стайна температура, за да се стоплят съвсем малко.

Хладилникът осигурява ниска температура, която е по-ниска от идеалната за тези зеленчуци. Но той може да Ви даде известно време, преди доматите да започнат да се разпадат и в крайна сметка да изгният.

Какво да кажем за домати, които не са съвсем узрели? Определено не трябва да ги поставяте в хладилника. Те трябва да останат на стайна температура, в идеалния случай далеч от пряка слънчева светлина.

И най-важното, за да ги запазите свежи по-дълго, съхранявайте ги със стъблото надолу, докато узреят. Това предотвратява напускането на влага от зеленчука и блокира навлизането на въздух (и по този начин на мухъл и бактерии) в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари