Как се е сверявал градският часовник в Русе?

3
До преди няколко години тази работа се е вършела от покойния вече майстор Александър Абаджиев
До преди няколко години тази работа се е вършела от покойния вече майстор Александър Абаджиев Видео: Русе Медиа

До преди няколко години тази работа се е вършела от покойния вече майстор Александър Абаджиев

На 30 октомври 2022 г. /неделя/ се връщаме към астрономическото зимно време. Смяната става в 4 ч сутринта – преместваме стрелките на часовника с час назад, като смяната на всички компютри, смартфони и електронни часовници става автоматично. Русе Медиа показва видеоматериал как през 2016 г. се е сверявал градският часовник в Русе от покойния вече майстор Александър Абаджиев.

Астрономическото време прилагаме от октомври до март и затова се нарича още „зимно“. Повече от 70 страни по света все още сменят стрелките. В България това се прави от 1979 г., а в останалата част от Европа – доста по отдавна, от 1916 г.

През последните 20 години зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната на март.

През 2018 г. ЕК предложи да се сложи край на смяната на лятното и зимното часово време. Още повече, че от проведеното за целта онлайн проучване стана ясно, че над 80 процента от участвалите 4,6 милиона души искат именно това. Европейският парламент също подкрепи предложението с голямо мнозинство. Това, което все още липсва, е одобрението на 27-те държави членки. Но те вече от години не предприемат нищо по въпроса.

Астрономическото часово време е въведено, за да се спестяват разходи за осветление, като се увеличи продължителността на използване на дневната светлина. Негов инициатор е Бенджамин Франклин. В писмо от 1784 г. до редактор на в. „Парижки журнал“ американският политик предлага парижани да си лягат и да стават по-рано. Идеята прилага първо Германия по време на Първата световна война в периода 30 април-1 октомври 1916 г. Следва я Великобритания, която въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври същата година.

Макар и положителна за икономията на енергия, за организма на човека подобна смяна не е положителна, а по-скоро носи дискомфорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -8
    1
    Уникално творение
    Този часовни може ли да си сменя скиновете, като на моя САМСУНГ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари