Преминахме към лятно часово време

0
На 31 март в 3:00 часа преместихме часовниците с час напред
На 31 март в 3:00 часа преместихме часовниците с час напред

На 31 март в 3:00 часа преместихме часовниците с час напред

Преминахме на лятно часово време – на 31 март в 3 ч. преместихме часовниците с час напред.

Това важи за всички държави в Европейския съюз въпреки решение от 2018 г. на ЕС да престанем да местим стрелките два пъти в годината, като се вземе решение дали Съюзът да остане на лятно или зимно часово време, припомня bTV.

Заради проблемите, които предизвикаха COVID пандемията и войната в Украйна въпросът със смяната на часовото време остана на заден план.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Специалистите твърдят, че при смяната на часовото време стресът за организма е голям и му е нежна поне седмица, за да свикне с промяната. Повишава се рискът от инфаркти, инсулти и обостряне на хронични заболявания.

Отново ще преместим часовниците с час назад на 27 октомври, ако няма решение да останем на лятно часово време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    До 2:
    Кажи го в прав текст: от €С НИКАКВА полза, само спънки, бюрокрация, вреди и едно ВЕЛИКО ограбване на европейските граждани! Време е за BGexit!
  • 0
    2
    mischi
    Присъединявам се към Вашето възмущение! ЕС направи референдум, много преди 2021 г., където по-голямата част гласувахме да се прекрати смяната на часовото време и да остане лятното време за цялата година. И след това създадоха комисия, която да провери как е възможно въвеждането в действие на това решение. До 2021 г. комисията не успя да излезе с решение, затова прехвърлиха отговорността на правителствата. А сега правителствата "нямат време". Плащаме на едни безделници, и тук, и в ЕС, за да ни усложняват живота. Докога?
  • 0
    1
    Уви
    Уви! ЕС беше взел решение, че през 2021 година европейските държави сами да си решат на кое часово време да останат. Да, ама не! Еврочиновниците са си некадърни по рождение, образование и характер. Забравиха за часовото време. Други работи ги интересуват - пари, оръжие, разни безинтересни за повечето хора работи....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари