Как се чисти шкембе

0
Ако имате току що извадено домашно шкембе, то сигурно знаете, че то е с доста неприятен аромат
Ако имате току що извадено домашно шкембе, то сигурно знаете, че то е с доста неприятен аромат

Ако имате току що извадено домашно шкембе, то сигурно знаете, че то е с доста неприятен аромат

Шкембето присъства в много от традиционните български рецепти. Няма българин, който да не е опитвал шкембе чорба, която не само е лек за страдащите от махмурлук, а и една от прекрасните чорби приготвяни по нашия край.

Почти във всички големи супермаркети се продава шкембе, което е готово за готвене. Но преди да стигне до там то е било фабрично обработено като от него са отстранени власинките и натрупаните слоеве остатъци от храна и стомашни течности.

Всеки на когото му се е налагало да чисти шкембе знае, че това не е едно от най-приятните и лесните неща с които ни се е случвало да се справим в кухнята.

И сега нека да кажем как се чисти шкембе в домашни условия. В различните краища на страната това става по различен начин или по-точно казано във всяка къща е различно. Ето няколко предложения как да се справите с това.

Ако имате току що извадено домашно шкембе, то сигурно знаете, че то е с доста неприятен аромат. Първото, което трябва да направите е да изплакнете шкембето с вряла вода, съветват от Gotvach.bg.

След което го оставете настрана и си пригответе останалите необходими неща. Трябва ви малко гасена вар и пясък. Какво да направите с тях?

1. Обърнете шкембето от страната, на която са власинките.

2. Вземете малка част от гасената вар и го натъркайте добре.

3. Оставете да престои за около 3-5 минути.

4. След това го поръсете с пясъка и размачкайте с ръцете си все едно перете на ръка някоя дреха, докато варта се е разнесла добре по цялото шкембе.

5. Сложете го на дървена дъска и вземете нож, с който стържете шкембето в обратна на власинките посока.

6. След тази процедура го изплаквате с вода и сте готови.

Вторият начин е доста по-прост. Вземете тенджера, в която сипете достатъчно количество вода, колкото да покрие шкембето. Сложете тенджерата на котлона и оставете докато водата е пред завиране. Потопете шкембето и след 20-30 секунди го извадете.

Започнете да стържете с нож по същия начин както в първото предложение. Стържете шкембето докато стане бяло, а ако не сте успели да го изстържете добре го потопете пак за малко във водата, за да може да се попари отново и да успеете да отстраните всичко от него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари