Как са избягали двамата затворници?

3
Бягството е станало за по-малко от шест минути
Бягството е станало за по-малко от шест минути Видео: БНТ

Оперативният сигнал от миналото лято за възможно бягство е бил обработен и тогава Пелов е спрян от работа, за да се предотврати бягството му. Тогава са установени съучастници в подготовката на бягството му и са били изолирани.

За новото бягство оперативна информация днес сутринта главният секретар на МВР каза, че не е имало, предава БНТ.

Вчера двамата затворници са влезли в помещението, където се получават колетни пратки. Трябвало е да получат телевизор, за което са имали съответното разрешение. Били са придружени от двама надзиратели.

Единият от затворниците извадил нож, а другият извадил пистолет, които са били у затворниците, а не са били получени с колет.

Бягството е станало за по-малко от шест минути.

Не е имало много време за реакция, но единият от охранителите се опитал да хване единият от затворниците. Все пак те успели да влязат в междинното помещение между две тежки врати, където е била чистачката, станала свидетел. Не е ясна причината, поради която третият затворнически служител, който е стоял на гишето, където се предават лични карти и телефони, е натиснал бутона за отваряне на външната врата.

Не е установено дали е бил заплашен, или е бил замесен в бягство. Работи се по всички версии, вкл. по тази за вътрешно съдействие.

Отвън ги е чакала кола, като е установено каква марка и цвят е била. Установено е, че е била с чужди номера, откраднати от микробус преди година.

Работи се по 15 сигнала от граждани, за които се вярва, че има висока степен на достоверност.

Предполага се, че оръжието е вкарано на части. Според бившия началник на затвора Милети Орешарски, оръжието е можело да бъде доставено по въздух с малки дронове:

Милети Орешарски, бивш началник на Софийския затвор: 

Преди десетина години, когато аз бях в Софийския затвор, още тогава се използваха дрончета да пускат наркотици, слава Богу не сме хванали още и пистолет да се пуска. Но един пистолет може да се вкара на части по различен начин, с различни средства с различни методи. Прелита над двора и пуска частите днес едната част, утре - другата част и се сглобява. При всички положения не е внесен пистолет цял с патроните му. При всички положения са внасяли отделни детайли.

Софийският централен затвор е морално остарял по съвременните критерии за охрана на задържаните. Там един охранител отговаря за 150 затворници. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари