Как ни влияят магнитните бури?

0
Напоследък се регистрират повече „слънчеви атаки“ върху Земята
Напоследък се регистрират повече „слънчеви атаки“ върху Земята

Напоследък се регистрират повече „слънчеви атаки“ върху Земята

Геомагнитната обстановка на нашата планета остава нестабилна в почивните дни. След силната магнитна буря на 18 август днес е регистрирана слаба магнитна буря от ниво G1, след като коронално изхвърляне на маса (СМЕ) от Слънцето е ударило магнитното поле на нашата планета. Дори слаб удар на СМЕ може да причини буря от клас G1, така че съветът на експертите е да се следи актуализираната информация, пише Actualno.com

По време на магнитни бури експертите съветват да не се излагате на излишен стрес. Какво представлява това явление и как се отразява на планетата и човека?

Магнитните бури обикновено се случват средно 5-6 пъти годишно и могат да продължат няколко дни, но напоследък се регистрират повече „слънчеви атаки“ върху Земята. Това е свързано с повишената активност на Слънцето, която се движи към своя пик в 25-ия слънчев цикъл. Очаква се слънчевите изригвания да бъдат по-чести до 2025 година, след което слънчевата активност ще започне да спада. Когато Слънцето запрати поток слънчев вятър или изхвърли коронална маса и тя удари магнитното поле на Земята, на нашата планета се регистрира геомагнитна буря.

Националната администрация по океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) е разделила слънчевите изригвания, както и геомагнитните бури в 5 категории според тяхната сила – от ниво G1 до G5, като геомагнитна буря от ниво G1 е съответно най-слабата, а G5 е екстремна буря и тя може да доведе до сериозни проблеми в електропреносните и радиокомуникационните системи на Земята, както и да причини щети на орбиталните спътници и GPS системите.

Обикновено геомагнитните бури не носят сериозна опасност, но могат да усложнят живота на тези, които имат здравословни проблеми. Нека ви разкажем какво е магнитна буря и как можете да я преживеете.

Какво е магнитна буря?

Около Земята има невидима обвивка – магнитосферата, която предпазва нашата планета от слънчевата радиация. От Космоса въздействие ѝ оказва потокът слънчев вятър – така се наричат йонизираните частици, които постоянно се разпръскват от Слънцето със скорост 400 km/s. Обикновено силата на натиск на слънчевия вятър и натискът на магнитната обвивка на Земята са равни.

Но когато на Слънцето се случват изригвания, скоростта на слънчевия вятър се увеличава, равновесието на налягането се променя, магнитосферата сякаш се свива над Земята и в нея започват да се променят величините на токовете. Учените наричат ​​това геомагнитна буря. Изригванията на някои млади звезди са толкова силни, че могат да унищожат атмосферата на своите планети. Активността на Слънцето е по-ниска, но все пак може да повлияе на земните жители, да причини смущения в радиокомуникациите и неизправности в работата на уредите.

Има ли опасност за хората?

Няма единодушие на учените за това как този природен феномен засяга хората и животните. Изследванията показват, че в периода на магнитни бури се увеличава броят на смъртните случаи от инфаркт на миокарда и инсулт. Но това увеличение е незначително (около 20%), освен това става дума само за статистически данни. Трудно е да се оцени въздействието на конкретно геомагнитно събитие върху човешкото здраве.

„За да се проведе изследване на въздействието на магнитна буря върху човешкото здраве и състояние, е необходимо да има ясни критерии, които могат да бъдат измерени – казва пред ТАСС Алексей Струмински, водещ изследовател в Института за космически изследвания на РАН. – Главоболие или тахикардия не е критерий, такива симптоми могат да бъдат причинени от редица други причини, от промяна на времето, например промяна в атмосферното налягане. Но магнитната буря не влияе на атмосферното налягане."

По време на магнитни бури хората, които страдат от хипертония, трябва да пият повече вода и да намалят приема на сол, тъй като солта задържа течности в организма и води до повишаване на артериалното налягане. А хипотониците могат да приемат тонизираща тинктура от елеутерокок или лимонова трева. Това са съветите на общопрактикуващия лекар Елена Тихомирова.

Но много лекари са на различно мнение. Според някои от тях рекордните слънчеви изригвания, наблюдавани през последните дни, могат да повлияят на благосъстоянието на метеочуствителните хора.

Според някои учени механизмите на въздействието на електромагнитните смущения върху хората са слабо разбрани. Въпреки това дори при тези, които не са наясно с факта на слънчево изригване, има влошаване на благосъстоянието. Предполагат се няколко ефекта от излагането на смущения в магнитното поле, дължащи се на слънчеви изригвания: това е повишаване на кръвното налягане, намалена работоспособност, главоболие, повишена тревожност и обостряне на хронични заболявания, включително алергии.

Има мнение, че човек инстинктивно възприема колебанията в магнитния фон на Земята като заплаха за живота. А повишаването на хормоните на стреса – кортизол и адреналин – води до спазъм на съдовете и повишено налягане.

Съветите на лекари

Независимо че учените все още не са проучили достатъчно как колебанията на магнитното поле влияят на човешкия организъм, лекарите съветват хората, които не понасят скокове в налягането, да се презастраховат в дните на магнитни бури и да следват прости правила.

В такива дни наблюдаваме, че при хипертониците налягането скача, а при хипотониците, напротив, спада – обяснява терапевтът Елена Тихомирова. – За да нивелират тези проблеми, хипертониците трябва да пият повече вода и да снижат приема на сол през този период, тъй като солта задържа течност в организма и води до повишаване на налягането. А пациентите с хипотония могат да приемат тонизираща тинктура от елеутерокок или лимонова трева.

По време на магнитни бури също е важно метеочувствителните хора да спят достатъчно, да избягват повишен стрес, спорт и изморителни обиколки по магазините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари