Как науката обяснява пророческите сънища?

0
Феноменът на пророческите сънища изисква сериозно изучаване
Феноменът на пророческите сънища изисква сериозно изучаване

Предсказването на бъдещи събития въз основа на наличната информация е една от функциите на главния мозък. Затова не бива да ни учудват пророческите сънища. Подобно прогнозиране е достъпно и в състояние на бодърстване. Но в този период почти е неосъществимо заради множеството разсейващи фактори. Затова именно в състояние на сън всички странични мисли се изолират и мозъкът получава възможност да работи само с най-важната информация, пише popantofi.com.

Специалистите, изследващи съня, смятат, че именно в резултат на напрегнатата умствена дейност настъпват случаи на озарения по време на сън. Такъв е случаят с Дмитрий Менделеев, който сънува Периодичната таблица на химическите елементи. Както и с Елиас Хау, който открива насън принципа на конструиране на шевната машина.

Но някои видове пророчески сънища не могат да бъдат обяснени от тази гледна точка – например виденията за бъдещи катастрофи или за събития, които все още не са се случили. За тези сънища хипотеза предлага Леонид Прищепа.

Според неговата версия цялата Вселена е построена на основата на фундаменталните закони на електромагнитните взаимодействия. Освен това всичко е свързано въз основа на общия материал, създаден в началото на времената при Големия взрив. Затова всичко в света е свързано, а следователно човешкият мозък може да получава сигнали за събития, които все още не са се случили.

Редица изследователи допускат и съществуването на своеобразно енергоинформационно поле, в което се съхранява информация за всичко, което се е случило или ще се случи в бъдещето. В някои моменти, намирайки се в състояние на сън, човекът по някакъв начин се включва към това поле и получава информация за бъдещи събития. Но не всички учени приемат теорията за съществуването на единно информационно поле.

Феноменът на пророческите сънища изисква сериозно изучаване, тъй като това явление позволява в някои случаи да се избегнат трагедии, като се вземат навременни мерки. Днес официалната наука се отнася доста скептично към това явление. Независимо от това обаче феноменът на пророческите сънища съществува и по неизвестни причини се проявява особено ярко при някои хора. Ако се отнесем сериозно към него, напълно е възможно в бъдеще тази способност да ни помогне да избягваме катастрофи и природни бедствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

ЦИК обяви, че са готови с резултатите от изборите, но ще изчакат гласуването.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари