Как мъж от Русе превърна донорството в своя кауза?

7
Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия
Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия Снимка: БНТ

Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи осем емблематични сгради в страната бяха осветени в зелено, за да се привлече вниманието на обществото към смисъла на благородния акт. В България в момента от донорски органи спешно се нуждаят 946 души.

А до средата на септември тази година са извършени едва 18 трансплантации, което нарежда страната ни на едно от последните места в Европа.

Затова маратонецът Димитър Михайлов от Русе, който живее втори живот, благодарение на донорството, не спира да го популяризира и го превръща в своя кауза.

Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия.

"Отначало бях много стресиран, защото лекуващият лекар и екипът му ми казаха, че ми остават 28 дни живот или да изкарам първата химиотерапия", заяви Димитър Михайлов, предава БНТ.

Следват най-мрачните 54 седмици, докато е на химиотерапия, а шанс за нов живот получава , благодарение на стволовите клетки на мъж от Германия.

"1600 души в годината се разболяват от автоимунно злокачествено образувание на кръвта. Колкото повече хора се тестват на национално ниво, толкова по-голяма ще е активизацията между донор и реципиент. Трансплантациите, извършени в България клетъчните, се извършват, благодарение на немския регистър. Той е около 6 милиона, а в България е 2500 човека. Няма донори в България, защото това не е национална политика. Донорството изисква финансови средства, които нямат възвръщаемост", допълни Димитър Михайлов.

В момента Димитър е в ремисия. За да популяризира донорството предизвиква духа и тялото си и с 80-килограмова раница на гърба за 18 дни изминава 600 километра в ултрамаратона от връх Ком до нос Емине.

Медалът ще дари на спасителя си от Германия. Казва, че освен от надежда, донорството се нуждае най-вече от дела. Затова е "за" то да се извършва по презумпция.

"Доста катастрофи стават в нашата страна. Много е важно всеки български гражданин да даде своето съгласие на своите близки, ако може и нотариално да го завери, защото един пациент , изпаднал в клетъчна или мозъчна смърт може да спаси живота на 8 пациенти. Личен избор е", каза още Димитър Михайлов.

В зеления цвят на донорството беше осветен Пантеонът на възрожденците в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари