Как френски изобретател избра да живее в Сандрово?

7
Силвен Асалит е необикновен човек
Силвен Асалит е необикновен човек Снимка: БНТ

Силвен Асалит е необикновен човек

Изобретателят Силвен Асалит е необикновен човек. Той идва в България преди 19 години и именно тук успява да създаде уникален прототип на мотор, предава БНТ.

Пише с лявата ръка и създава прототипи на машини. Те са неговият свят, познава ги отблизо. В живота е авантюрист - роден във Франция, работил в Мексико, обиколил целия свят и се установил в русенското село Сандрово.

Завършил университета в Тулуза като инженер-конструктор и започнал работа в автомобилната индустрия. Заминал за Мексико заради предложена работа. Бил на 26, говорел съвсем малко испански. Притеснявал се, че няма да се оправи сам на другия край на света. Тогава срещнал хубавата Елена.

"Беше моят рожден ден. Бяхме в един бар и така се случи"

Цветната и различна култура на Мексико го омагьосала. Живеел на стотина километра от границата с Тексас, в област, пълна с камъни и прах. Там купил първия си мотор. Когато договорът свършил, се върнал в Европа заедно с Елена. След няколко години им се отворила нова възможност.

"Имаше възможност да отида в България като консултант и казах - добре, ще отида".

Пристигнали у нас, без да знаят нищо за страната.

"Решихме да останем да живеем тук, защото е много по-спокойно. Много българи гледат на запад колко е добре, но вие не знаете колко е спокойно да се живее тук. В Западна Европа е много по-трудно", казва той.

Силвен се опитва да подобрява предното окачване на мотоциклетите. Работи по идеята си почти 15 години, постоянно я дооформя. С гордост ни показва прототип на мотор с единствена по рода си предна рамка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    Бря
    Не разбрах Елена мексиканка ли е, французойка ли е, или българка?
  • 8
    6
    Александър
    На 67 съм! Ако съм по- млад, нямаше и да поми сля! Да ме управляват и да гледам идиоти по улиците!
  • -8
    5
    Мунчо
    Луд човек. Още не знае къде е попаднал.
  • 10
    4
    Муамар
    За жалост един такъв преселник от Бен Гази, направо разказа играта на града, докарал го до полуразруха, без да сме във война по улиците.Най-лошото е, че си фърля семето наляво и надясно из града.
  • 25
    3
    Джо
    Чудо голямо ! Народите се смесват постоянно . Добре е , че в България се заселват възпитани , културни европейци , а не диваци , както в Брюксел ,Моленбек.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари