Как да защитим личните си данни в безжичната мрежа?

0
Какви са рисковете, ако използваме публичен интернет
Какви са рисковете, ако използваме публичен интернет Видео: Нова телевизия

След като славата на българския Wi-Fi достигна и до Холивуд – на световно ниво ли е безжичният интернет у нас и какви са рисковете, ако използваме публичен интернет?

В България можеш да хванеш Wi-Fi дори и в гора, заобиколен от вълци”. Думите са на холивудската звезда Силвестър Сталоун.

Само преди дни Сталоун се оплаква от Wi-Fi в Санта Кларита, Калифорния, но даде за пример доброто покритие в България. Ето и кадри от клипа му в социалните мрежи, в който похвали безжичния интернет у нас. Възможно ли е България да се превърне в Wi-Fi рай и във всеки град или село да има безплатен безжичен интернет? Какви са ползите и какви са рисковете?

В момента 189 млн. потребители по света използват Wi-Fi. От разширяването на зоните с публичен интернет биха спечелили сфери като образование, туризъм, публична администрация и здравеопазване. Да погледнем и къде сме ние и до колко статистиката потвърждава думите на холивудската звезда. Последното проучване нарежда България в топ 20 на страните с най-бърз публичен безжичен интернет. Виждате страната ни заема 11 място. Пред нас са Литва, Хърватия и Естония, а в дъното на класацията са - Канада и Съединените щати.

Само за година интернет трафикът, който минава през мобилни телефони и таблети, се е увеличил с 55 %. Милиони са активните Wi-Fi мрежи по света – виждате буквално те следват всяка наша крачка. Сега Брюксел инвестира 120 млн. евро за изграждане на нови безплатни безжични мрежи в между 6000 и 8000 общини в ЕС. Основната цел е да се осигури достъп на места, където възможностите за това са ограничени. И най-вече - в хотели, ресторанти, летища, молове, учебни заведения, театри, стадиони, транспортните средства, както и във всички държавни и общински офиси. В същото време обаче през свободните Wi-Fi зони може да откраднат личните ни данни.

Именно кражбата на лични данни е най-честата измама през Wi-Fi мрежите. Достъпът ни до интернет бързо дава достъп и на други до пароли, банкова информация или фирмена комуникация.

„Вие можете да сте защитили вашата Wi-Fi мрежа, но като комуникирате с друг, който е с незащитена мрежа – част от вашата комуникация, която се намира в незащитената мрежа, всъщност е изложена на опасност”, обяснява Борислав Сестримски – експерт по киберсигурност.

За сигурността ни няма значение – дали мрежата е защитена с парола или не.Най-често до кражба на данните ни се стига когато за да получим достъп – мрежата ни иска регистрация през телефон, номер на кредитна карта или регистрация в някоя социална мрежа.

Какви са основните съвети на експертите, за да не станем жертва на кибератака, гледайте във видеото. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари