Как да ускорим зреенето на авокадото

0
Зрелите авокадо се повреждат по време на транспортиране, така че често зелените плодове попадат на рафтовете в магазините
Зрелите авокадо се повреждат по време на транспортиране, така че често зелените плодове попадат на рафтовете в магазините

Зрелите авокадо се повреждат по време на транспортиране, така че често зелените плодове попадат на рафтовете в магазините

Зрялото авокадо има мазна месеста част с богат вкус. Неузрелите плодове приличат на сурова тиква.

Зрелите авокадо обаче се повреждат по време на транспортиране, така че често зелените плодове попадат на рафтовете в магазините, пише Actualno.com.

Какви са характеристиките на зрялото авокадо?

Неузрялото авокадо не е вредно за здравето. То също съдържа полезни вещества, но е по-лош на вкус.

Да определите зрелостта ще са ви от полза следните признаци:.

1. Цвят. Зрялото авокадо има ярко зелен цвят. Кафяв оттенък означава, че плодът е прекалено узрял. Трябва обаче да имате предвид, че цветът е различен в зависимост от сорта.

2. Цветонос. При неузрелите плодове отворът на дръжката ще бъде жълт. При презрелите плодове тази дупка е кафява.

3. Костилка. Ако сте избрали зряло авокадо, тогава костилката в този случай трябва лесно да се отдели от пулпата.

4. Мекота. Зрелите плодове са много меки при натиск. Ако ги натиснете, на повърхността му ще останат малки вдлъбнатини. Презрелите плодове са твърде меки, така че лесно се деформират.

5. Аромат. Ако помиришете зрелите плодове, можете да усетите характерния аромат. Неузрялото авокадо не излъчва никакъв аромат.

С помощта на тези знаци може бързо да се определи зрелостта на плода.

Ако сте си куполо зелено авокадо, тогава не е нужно да се разстройвате. Можете да опитате да го накарате да узрее у дома. Най-често домакините просто поставят авокадото в хладилника за няколко дни. След това плодовете ще омекнат и ще станат ароматни.

Как да ускорите зреенето авокадото?

Има много различни начини да ускорите зреенето на авокадото. С помощта на някои методи можете да получите узрял плод за няколко минути. Най-популярните методи включват:

1. В микровълновата. Ако изберете този метод, ще трябва да поставите авокадото в микровълновата за няколко минути. През този период плодовете ще омекнат много. Това ще им придаде кремообразна текстура. Количеството витамини в състава обаче значително ще намалее. За да ускорите узряването, можете да направите няколко дупки с вилица.

2. Във фурната. Домакините твърдят, че продуктът може да омекне и във фурната. Под въздействието на висока температура някои от полезните елементи биват унищожени. Температурата във фурната трябва да е 200 градуса. Плодовете се изваждат след 10 минути.

3. С хартия. Това е друг доказан начин за узряване на авокадото. Авокадото се увива плътно във вестник, без да остава открито място. След това се оставя известно време на стайна температура. Така ще имате зряло авокадо след 3 дена и благодарение на този метод авокадото ще запази всички полезни свойства.

4. Във фолио. Използвайте фолио, за да увиете плодовете. Сложете ги на топло място. При наличие на оптимални условия плодовете ще узреят за 2-3 дни. Вкусът и съставът на авокадото остават непроменени.

Всички методи за зреене са доказани и ефективни. В някои случаи обаче полезните свойства на авокадото могат да бъдат загубени. Ако няма нужда от бързо узряване, тогава е по-добре да го направите постепенно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари