Как да отгледаме авокадо в саксия?

1
Авокадото е тропическо растение, но при правилни грижи може да се отглежда и в по-студени райони
Авокадото е тропическо растение, но при правилни грижи може да се отглежда и в по-студени райони

Авокадото е тропическо растение, но при правилни грижи може да се отглежда и в по-студени райони

Много от нас да опитвали да покълнат семе от авокадо у дома - от любопитство или като училищен експеримент. Като експеримент е добре, тъй като ще видим целия процес от появата на корена до първите листа, но трябва да имаме безкрайно търпение, ако ще чакаме това дърво да даде плод.

Дървото авокадо расте най-добре в тропически райони, тъй като се нуждае от топлина, за да расте правилно, но можем да го имаме и в студени райони, ако го подслоним и защитим от атмосферни влияния и слана.

1. Правилно покълване
Трябва да почистим добре костилката на авокадото и да я забодем с 4 клечки за зъби, по такъв начин, че да можем да я поставим във вода в чаша с върха на семето, обърнат нагоре. Трябва да сменяме водата всяка седмица, за да предотвратим загниването му, и приблизително 3 седмици по-късно то ще започне да покълва. Идеалното време за това е пролетта. Когато вече се появят първите малки листа, е време да го преместите в саксия.

2. Размер на саксията
В страните, където температурите падат под 10º, е препоръчително да го засадите в удобна за засаждане саксия, за да го държите в къщата, защото авокадото е много чувствително към студ. Ако живеете в тропическа страна, можете да го поставите в малко по-голяма саксия и да продължите да увеличавате, когато дървото расте.

3. Идеален субстрат
Авокадото се нуждае от кисел субстрат, с рН от 5 до 7. Затова ще направим смес от торф, кокосови влакна, хумус от земни червеи в равни части и накрая ще добавим няколко шепи перлит, за да аерираме добре сместа. Освен че ще осигурим доста кисело рН, ще имаме и субстрат, който добре филтрира водата, тъй като това растение е податливо на преовлажняване.

4. Основни грижи
Студено: Ще преместим растението на закрито и ще го държим на прозорец, където има пряка светлина. Навън има термопокривала, които да изолират от студа.
Топлина: Можем да поставим засенчваща мрежа, за да предотвратим изгарянето на деликатните листа от слънцето.
Напояване: Саксията трябва да има добър дренаж с няколко отвора за изтичане на водата. Ако в нея липсва вода, листата ще изгорят на върха (ще покафенеят).

5. Наторяване
Трябва да наторяваме растението през най-горещите сезони като пролетта и лятото, тъй като тогава растението ще се развие най-много и ще поникне. Идеалният вариант би бил да се осигури слой хумус от земни червеи над повърхността на саксията.

6. Първо подрязване
Когато авокадото е на 1 година, с размер около 60 см, се препоръчва да се подреже така, че да се разклонява и да не расте в една посока, докато достигне 5 или 6 м. Тогава ще е необходимо известно време, за да се възстанови и да започнат да се появяват нови издънки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари