Как да спрем котката да рови в саксията?

1
Дръжте растенията си далеч от обсега на котката си, дори и да не са токсични.
Дръжте растенията си далеч от обсега на котката си, дори и да не са токсични.

Защо котката ви не оставя вашите стайни растения на мира и как да пренасочите вниманието им другаде?

Котките са любопитни по природа, така че не е чудно, че всичко, което се движи в дома ви, се превръща в потенциална плячка. Те също изследват с устата си, превръщайки растенията в мишена. Поставянето на растения около вашето място понякога може да се почувства като жертвена церемония (за растението). Ако листата не ги дразнят, някои котки се радват да копаят или, дори по-лошо, да се изхождат във вашата кашпа. Въпреки разочарованието да откриете, че любимите ви растения изглеждат като швейцарско сирене, вашата котка не унищожава декора ви от злоба, пише Actualno.com.

Котките правят това, което правят с причина. Те се опитват да задоволят нужда, поради което е важно първо да разберете защо вашата котка може да преследва вашите растения. Защо котката ви не оставя вашите стайни растения на мира и как да пренасочите вниманието им другаде?

Котките харесват вкуса на растенията

Голяма част от изследването на котките започва през устата им. Може да не звучи невероятно примамливо за вас и мен, но дори когато сме били новородени, сме изпитали много неща за първи път по същия начин. Като бебета слагаме всичко в устата си и котките правят същото. Ако има добър вкус, сигурно е, че котката ви ще се върне за още.

Нетоксичните растения могат да причинят разстроен стомах или стомашно-чревна обструкция, ако котката ви ги яде. Също така е обичайно за котките да се задавят или да повръщат, когато листата засядат в гърлото им. Играйте безопасно и дръжте растенията си далеч от обсега на котката си, дори и да не са токсични.

Знаехте ли че: Котешките езици са покрити с малки, обърнати назад кукички, наречени папили. Дори котката ви да не възнамерява да погълне нещо като тънък лист от растение или стръкче трева, то може да се закачи за папилите и по същество да бъде принудено да влезе в гърлото, за да бъде погълнато.

Трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако смятате, че котката ви проявява необичайно поведение. Това може да включва повръщане, пиене на много вода, лигавене, пляскане или облизване на устните, задавяне, промяна в обичайните им хранителни навици или проблеми с дефекацията.

Ето няколко начина, по които можете да направите вашите растения по-малко привлекателни за вашата котка и да осигурите подходящи алтернативи, за да посрещнете техните нужди.

Направете растенията си непривлекателни

Котките имат силна неприязън към всичко цитрусово. Използвайки сок от лимон, лайм или портокал, разреден с малко вода, можете да напръскате листата на вашето растение, за да предотвратите всяка котешка инвазия.

Има няколко места, където можете стратегически да поставите домашните си растения, за да избегнете злоупотреба. Независимо дали ги закачате или ги поставяте на достатъчно висок рафт, който дори и най-добрият скачащ котарак не може да достигне, важно е да разберете вашата котка и нейните способности.

Мислете нестандартно и използвайте стар аквариум за кашпа, терариум или голяма куполна клетка за птици. Те са малко скъпи, но това е чудесен начин да запазите вашите растения в безопасност и да добавите малко стил към стаята.

Закачете растения от тавана или използвайте закачалки за стена, както прави нашата колежка в дома си.

Дайте на котката си собствено растение

Друг подход е да осигурите на котката си собствена вътрешна котешка градина! Котешка трева, котешка мащерка, магданоз, валериан, розмарин и житна трева са страхотни варианти за котки. Ако отглеждате трева за вашата котка, уверете се, че тя е безопасна за поглъщане и ВИНАГИ я подстригвайте. Зърната, които растат, с течение на времето могат да бъдат токсични.

Използвайте малки саксии, така че котката ви да не е склонна да копае в почвата. И използвайте органична почва за саксии без химикали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари