Как да шофираме, за да намалим разхода на гориво?

7
Колко бързо трябва да се движим по магистралата?
Колко бързо трябва да се движим по магистралата?

Колко бързо трябва да се движим по магистралата?

При градски скорости над 70 км/ч разходът на гориво се увеличава. Шофьорът често ускорява и спира и рядко превключва на по-висока предавка, като предпочита да развърти двигателя до 3000-3500 об/мин. В този режим разходът на гориво може да се увеличи многократно.

По правило 1,6-литровите двигатели с естествено пълнене, с които са оборудвани с леки автомобили, консумират около 8-10 л/100 км. Ако погледнете паспортните данни, можете да видите много атрактивни цифри за потребление от около 6-7 бл/100 км, но те рядко имат нищо общо с реалността и изразяват само резултатите от лабораторни тестове, извършени на стендове по европейската методика NEDC (New European Driving Cycle).

Техниката е проектирана да отговаря на строгите екологични стандарти. Тези резултати се получават, когато автомобилът ускори до 50 км/ч за около 25 секунди с възможно най-ниската тяга на двигателя.

Естествено, никой не кара така, но ако си поставите за цел да поставите личен рекорд за икономия на бензин, можете да опитате. NEDC включва изключване на климатичната и мултимедийната системи, както и фаровете, които консумират електричество, по време на тестове.

След тръгване и достигане на приблизително 20 км/ч първо трябва да включите четвъртата предавка на кутията, а при достигане на 30 км/ч най-високата предавка и да увеличите скоростта само с леко натискане на педала на газта и без да позволявате на стрелката на оборотомера надвишава 1100 оборота. В този случай колата с риск от спиране може да се побере в паспортните данни.

Друг алгоритъм може да изглежда най-вероятен в градския трафик, а именно ускорение в ритъма на трафика, но при достигане на скорост от 50-60 км/ч преминаване към най-високата степен на скоростната кутия.

Ако колата е оборудвана с механична скоростна кутия, тогава ще трябва да включите най-високата пета или шеста (ако има такава) предавка веднага щом стрелката на тахометъра достигне 1500 об/мин.

При тези скорости модерен инжекционен двигател вече има до 80% тяга и е в състояние да поддържа доста уверено движение. В същото време консумацията на бензин ще бъде намалена с един и половина до два литра, а в някои случаи и повече.

Колко бързо трябва да се движим по магистралата?

При движение по селски пътища с ограничение на скоростта от 90 км/ч разходът на гориво обикновено е намален. Автомобилът получава достатъчно кинетична енергия и се нуждае само от гориво, за да преодолее съпротивлението на въздуха и повърхностното триене.

Съпротивлението на въздуха нараства пропорционално на „квадрата“ на скоростта. Следователно увеличаването на скоростта дори с 30 км/ч ще доведе до увеличаване на разхода на гориво с една трета.

Най-оптимално би било да се поддържа скорост на движение от порядъка на 80-85 км/ч, доближавайки се до изчислените стойности на разхода на гориво според алгоритъма NEDC

Според паспорта разходът по магистралата за 1,6-литрови атмосферни двигатели варира около 6 литра. Тази цифра може да бъде постигната, ако не развъртате двигателя над 2000 об/мин и позволявате на колата често да се спуска по склонове без смяна на предавките.

Освен това модерните магистрали имат радиус на завиване, базиран на скорост от 80 км/ч. Поддържайки тази скорост, можете да шофирате с часове на най-висока предавка, без да прибягвате до аварийно спиране и често ускоряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Велев
    Редактора вместо да спи и използва автоматичен превод, да беше си свършил работата поне като редактор. Познаването на езика и темата в статията, също биха били полезни. Но уви, статията буди съмнение в познаването на тема и език...
  • 1
    1
    Скорпион
    Абсолютно вярно. За сравнение Форд Галакси дизел 110 к.с 1999г.680000 км.при спазване на ограниченията 4.5-5.0 л.на 100 км.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари