Как да разпознаем хемофилията?

1
Какво трябва да знаем за заболяването, което наричат "болестта на кралете"
Какво трябва да знаем за заболяването, което наричат "болестта на кралете" Видео: NOVA

Световният ден на хемофилията се отбелязва всяка година на 17 април.

Какво трябва да знаем за заболяването, което наричат "болестта на кралете" или на "рядката кръв" обяснява д-р Атанас Банчев от СБАЛДОХЗ-София.

Той е специалист по хемостазиология, която се занимава с прекомерното кървене и прекалено съсирване. "При хората с хемофилия кървенето започва при всеки друг, но не спира за толкова време, колкото при другите. Липсва белтък, който спира теча на кръвта. Причината е ген, който го предава. При мъжете се изявява с пълните си симптоми, докато при жените може и да остане неразпознато", разкри той, предава NOVA. И допълни, че около 50% от дамите с това заболяване имат кръвоизливи.

"Хемофилията лесно се разпознава, кървенето става най-често в ставите. Под тежестта на тялото настъпват спонтанни кръвоизливи, характеризират се с оток и нарастване на големината на ставата. На много ранна възраст настъпват сериозни ставни усложнения, ако не се лекува", посочи д-р Банчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари