Как да разберете дали кучето ви е щастливо

3
5 признака показват, че едно куче е щастливо
5 признака показват, че едно куче е щастливо

5 признака показват, че едно куче е щастливо

Кучето внася много щастие и радост в живота ви. Но дали кучето ви е щастливо?

Много собственици забравят, че кучето ви не е човек и че неговите радости са различни от тези на хората. Животното постоянно "разказва" на своя стопанин за душевното си състояние, но го прави на свой собствен език.

Трябва да обърнете внимание на пет неща, за да разберете дали едно куче е щастливо:

Първи признак: Отпуснати уши

Щастливото куче е с отпуснати уши. Те лежат в естествена позиция върху главата. Това е един от признаците на спокойно и доволно животно.

Когато кучето не е щастливо, ушите му са видимо повдигнати. Когато ушите са дръпнати назад или напрегнати поради прекомерна бдителност, това обикновено е признак на стрес или уплаха. Нормално е домашният любимец да реагира по този начин на външни фактори (звуци, други животни, хора със заплашителен вид).

Ако е близо до любимия си стопанин, то сравнително бързо връща ушите си в естественото им положение. Ако това не се случи, то е стресирано през по-голямата част от живота си и следователно не може да бъде щастливо.

Втори признак: Опитва се да привлече вниманието на човека

Щастливото куче е куче, което е в постоянна комуникация със своя стопанин. Такова куче постоянно улавя погледа на собственика си и по този начин установява контакт с него. Опитните треньори на кучета се фокусират преди всичко върху изграждането на връзка с кучето.

Това се постига чрез игра, обучение, дресировка и съвместна работа. От стотици години кучетата се отглеждат, за да служат на човечеството, и затова те са напълно щастливи да бъдат необходими и да чувстват връзка със своите стопани. Ако едно животно се държи като котка и се "разхожда само", игнорирайки човека, то не може да бъде щастливо.

Трети знак: Махане на опашка

Щастливото куче държи опашката си вдигната (с изключение на породи, които не правят това по естествен начин) и я маха. Колкото по-щастлив е вашият домашен любимец, толкова повече маха с опашка.

Големите породи дори могат да причинят лека болка, като удрят с опашката си хората в краката. Или пък удрят силно по пода или мебелите, за да изразят радостта си.

Когато куче, което е било уплашено, дълго време е било под стрес или е болно, опашката му се спуска надолу или виси под корема.

Четвърти признак: Показва корема си

Да легне по гръб и да покаже корема си е върховното доверие в животинското царство. Коремът е незащитено уязвимо място с тънка и чувствителна кожа. Да го отворите, означава да се изложите на опасност.

Ако кучето ви прави това редовно, то ви се доверява напълно. А доверието и сигурността са основните градивни елементи на щастието при всяко живо същество.

Пети признак: Активност

Казват, че когато сте щастливи, сърцето ви пее, искате да танцувате, искате да се гушкате. Това е отговорът на организма на производството на хормони на щастието. Кучетата също следват подобен модел.

Когато кучето е щастливо, то тича, скача, пищи, играе енергично или просто подскача нагоре-надолу като проскубан кон. То иска да се забавлява още повече и да бъде по-активно.

Наблюдавайте домашния си любимец. С времето ще се научите да разчитате неговите настроения и емоции, както той разчита вашите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари