Как да познаем, че имаме пристъп на подагра?

1
Подагрозната криза продължава от няколко дни до седмици при нелекуваните случаи
Подагрозната криза продължава от няколко дни до седмици при нелекуваните случаи

Как се познава криза при подагра?

За "24 часа" отговаря д-р Аспарух Аспарухов:

Подаграта е обменно заболяване, засягащо костно-ставната система. Страдат предимно мъже на възраст между 40 и 60 години с положение в обществото, прекаляващи с пикантни храни.

Покачване на нивото на пикочната киселина в кръвта е същността на заболяването. Уратни кристали, като краен продукт от пуриновата обмяна, се отлагат в меките тъкани и предизвикват пристъпна поява на силни болки в засегнатите стави с ограничаване на подвижността. В около 70% от случаите се възпаляват няколко стави.

Болката започва през нощта и обичайно засяга палеца на крака, но нерядко се ангажират и големи стави (коляно, глезен). Меките тъкани около ставата в острата фаза се затоплят и зачервяват. При пипане са много болезнени. Често телесната температура се покачва. Лабораторните изследвания показват ускорено утаяване на еритроцитите и левкоцитоза.

Рентгеновата картина при започване на заболяването е негативна, но впоследствие се появяват типични костни ерозии, които с напредването на процеса стават обширни.

Пристъпите се провокират от травма, алкохол, прекомерна употреба на храни с богато съдържание на пурин. Прилагането на диуретична терапия или продължителна употреба на салицилати, както и някои медикаменти за лечение на туберкулоза също могат да провокират заболяването.

Подагрозната криза продължава от няколко дни до седмици при нелекуваните случаи. При хронифициране се появяват характерните за процеса подагрозни тофи - меки и болезнени възловидни образувания, съдържащи уратни кристали. Понякога кожата върху тофите изтънява до разязвяване.

Преди започване на лечението е важно да се уточни дали наднорменото ниво на пикочна киселина в кръвта се дължи на повишена продукция или на намалена екскреция. За целта се измерва количеството на отделената за 24 часа пикочна киселина с урината. Диета с храни, бедни на пурини, и ограничаване на алкохола често се препоръчва, но вече се приема за несъществено в общия лечебен план. За овладяване на пристъпа се използват болкоуспокояващи лекарства и такива, понижаващи съдържанието на пикочната киселина. Дозите се определят от лекуващия лекар.

Развитието на подагрозна артропатия, на хронична бъбречна недостатъчност и сърдечносъдова недостатъчност са усложненията, които се свързват с подаграта и трябва да се предотвратят с подходящо лечение. Трайните изменения в тазобедрените или коленните стави с деформация на артикулиращите повърхности причиняват постоянни болки при натоварване и в покой.

Заместването на увредените от подагрозния процес стави с изкуствени е единствената алтернатива. Ендопротезираните стави ще позволят на заболелите, които в повечето случаи са в активна възраст, да възстановят предишната си професионална дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари