Как да помогнем на кариесите да се излекуват сами?

3
Болен или счупен зъб има способността да излекува от само себе си
Болен или счупен зъб има способността да излекува от само себе си

Когато емайлът е лошо формиран и диетата е неправилна, той се разтваря и гниенето създава кариес. 

За щастие, болен или счупен зъб има способността да излекува от само себе си.

До този извод достига д-р Меланбай, откривателя на витамин Д.

Д-р Меланбай публикува проучванията си, които показват естествено излекуване на кариес при хора още през 1924 година.

Защо едно толкова важно откритие бива забулено в неизвестност е повече от ясно – зъболекарството е голям бизнес.  Зъболекарите никога не ни съветват за това какви храни трябва да ядем, а само как да си мием зъбите и каква паста да ни пробутат на място. Те знаят, че миенето на зъбите не е достатъчно, за да имаме здрави зъби и рано или късно пак ще им паднем в алчните лапички.

Как да си помогнем сами?

Зъбите имат четири слоя. Емайлът е най-твърдата и най-минерализирана външна обвивка. Дентинъте друг защитен слой, който е минерализиран под емайла. Под дентина е пулпата която съдържа кръвоносните съдове и нервите. Корените са покрити с цимент, което е друга минерализирана тъкан.  Целулозата съдържа клетки, наречени odontoblasts, които формират нов дентин ако диетата ни е подходяща. 

Захарта храни бактерии, които повишават киселинното съдържание в слюнката ви, и това спомага за разрушаването на зъбите. Тестените изделия са подобни, но също и факта, че съдържат фитинова киселина, която пречи на усвояването на минералите, необходим за зъбите и костите!
  
Оптимална диетична програма за лечение на кариес:

  • Храна богата на животински мазнини, особено пълномаслените млечни продукти от крави, които пасат свободно тучна трева. Също така месо, органи, риба, костен бульони и яйца.
  • Ферментирали зърнени храни само, без неферментирали храни като овесени ядки, зърнени закуски, бисквити, хляб и т.н. Най-добре никакви зърнени храни.
  • Ограничено ядене на ядки, боб също в умерени количества, или само ако са напоени през нощта или по-дълго в топла вода.
  • Обикновени картофи и сладки картофи.
  • Ограничено количество на плодове (едно парче на ден или по-малко), но не рафинирани сладкиши.
  • Сварени и сурови зеленчуци.
  • Слънчевата светлина, високо витамин масло черен дроб на треска или добавки, витамин D3.
  • Щедро количество на масло от карви, които пасат на воля на тучна зелена трева. То съдържа много витамини, един от които наскоро открития витамин К2
  • Никакви фабрично приготвени храни 
  • Отбягвайте храни с високо съдържание на фитинова киселина (растителните фитати). Фитинова киселина също забавя усвояването на минерали (калций, цинк, желязо и магнезий и други). Класация на храни по високо съдържание на фитинова киселина:   

Сусам
Бразилски орех
Бадеми (имайте едно на ум с ядките)
Тофу (соево сирене)
Ленено семе
Овес
Боб
Соя (соев протеин)
Царевица
Фъстък / Фъстъчено масло
Пълнозърнеста пшеница/хляб
Кафяв ориз / Ориз
Нахут
Леща

Това означава ли, че трябва да спрем да ядем всякакви зърнени храни, ядки и семена?

Не, разбира се. Но това означава, че трябва да подготвим нашите зърнени храни, ядки и семена, с цел намаляване на фитинова киселина. Зърнени храни, ядки, семена и бобови растения трябва да се накисват в продължение на минимум няколко часа до няколко седмици (в зависимост от храната) в кисела среда (като кисело мляко, мътеница, суроватка, лимон или оцет). Можете да покълвате пълнозърнести храни и след това да ги смилате на брашно, или като използвате на квас. Ядки и семена могат да се накисват или да са покълнали и да са изсушени. Фасулът също трябва да бъде напоен преди готвене. 

ВАЖНО: За да се помогне на образуването на естествен емайл е добре също да взимате допълнителномасло от черен дроб на риба треска заедно с домашно краве масло и витамин Д3.

В предишна тема, наречена „Истинската причина за проблемите с венците на зъбите“ говорихме за това как да си помогнем и спрем оголването на зъбите вследствие на отдръпването на венците. Накратко, отбягвайте да приемате топли храни и напитки с температура над 20 градуса Целзий. В друга подобна тема „Измамата, наречена Флуорид“ говорихме за съдържанието на флуорид в пастите за зъби и в водата от чешмата.

Основното правило за предпазване на зъбите е диетата, която се състои от 80% алкализиращи храни и 20% киселинни храни. В темата „Защо е важно алкално-киселинновото равновесие в тялото?“ може да намерите информация за това, кои храни са алкализиращи и кои киселинни.

Тровят ни с живак

В т. нар. сребърни пломби се съдържа опасно количество на живак, който е особено вреден за здравето. С течение на времето тези пломби изпускат малко, но постоянно количество на живачни пари, които попадат в тялото ви. Следващия път като срещнете един зъболекар го питайте защо тровят хората със живак. 

Ако можете, сменете всички сребърни пломби с керамични или такива несъдъражащи живак. А най-добре да се оформи естествен емайл и дентин, които ще покрият дупките от само себе си.  Изкуствените пломби са още една причина да се опитаме да си помогнем сами, защото са много скъпи и най-вече не знаем какви отрови се съдържат в тях.  

ВАЖНО: отидете само при зъболекар, които знае как тази процедура за смяна на сребърни пломби може да бъде проведена по най-безопасен начин, тъй като при отварянето на пломбата се изпуска голямо количество живак.

Състоянието на зъбите и венците дава сигнали за цялостното състояние на организма. Така, че грижейки се за зъбите си вие всъщност решавате и други здравословни проблеми в тялото си. Това е, който иска може да пробва, а който има много пари да ги дава за зъболекарите, които така или иначе всички са се насочили към други страни, където глупаците им плащат дори още по-щедро. 

Източник: Lekuvai.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари