Как бумът на жилищния пазар изяжда икономическото бъдеще?

0
По цял свят много жилищни пазари намаляват колосалния икономически спад, подкрепени от рекордно ниските лихвени проценти
По цял свят много жилищни пазари намаляват колосалния икономически спад, подкрепени от рекордно ниските лихвени проценти

Компаниите с най-висок дял на недвижими активи са постоянно по-малко продуктивни от останалите дружества от индустрията, показват данни

Обемите на американския жилищен пазар достигнаха най-високите си нива от 2006 г. насам през октомври. Инвестициите на китайски жители в недвижими имоти се повишават с 14% спрямо същия месец година по-рано. По цял свят много жилищни пазари намаляват колосалния икономически спад, подкрепени от рекордно ниските лихвени проценти, пише The Wall Street Journal, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria 

В краткосрочен план подобни инвестиции насърчават икономическата активност в година, в която тя се доближи до колапс. Но има и значителни недостатъци. Фактът, че бумът на пазара на имотите може да представлява дългосрочен риск за финансовата стабилност е добре познат, но нарастващ брой изследователи предполагат, че дори на пазарите, на които няма бум, ръстът на цените и инвестициите може да има негативен ефект върху продуктивността.

Нови доказателства бяха публикувани от Банката за международни разплащания, като доклад на икономиста Себастиан Доер показва, че сред листнатите на борсата компании в САЩ тези с най-висок дял на недвижими активи са постоянно по-малко продуктивни от останалите дружества от индустрията.

Само по себе си това не би било проблем. Някои компании винаги са по-продуктивни от други. Но нарастващите цени правят по-лесно за компаниите, които притежават недвижими имоти, да получат достъп до финансиране поради все по-високото им обезпечение, така че многогодишният бум на цените на имотите усложнява проблема.

Данни от САЩ от 1993 г. до 2008 г. показват, че капиталът е бил пренасочен към изоставащите компании по отношение на продуктивността във времето, което влошава цялостната картина за икономиката. За всеки 10-процентен ръст на цените на недвижимите имоти, индустрията би записала 0,6% относителен спад на продуктивността заради ефекта от изкривеното разпределение на капитала.

Голяма част от изследванията предполагат подобен ефект в Китай, което сигнализира, че особено силният бум при недвижимите имоти в страната вече “изяжда” продуктивността и ефективността на работещата икономика. Според данни разходите по заемите в Китай нарастват за компаниите на места, в които бумът на жилищния пазар е особено голям.

Тези данни, които не се превръщат в основна тема на разговори сред властите, могат да имат огромно влияние за начина по който регулаторите и икономистите гледат на цените на имотите и инвестициите в недвижими имоти.

Ако основната гледна точка се измести към идеята, че бумът при недвижимите имоти предизвиква неправилно разпределение на капитал, което е толкова голямо, че се превръща в тежест за продуктивността, политиката по отношение на жилищния пазар и сектора на недвижимите имоти би се променила значително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари