Как батериите могат да помогнат при лечение на рак?

0
Изследователи откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата
Изследователи откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата

Изследователи откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата

Батериите имат много функции в ежедневието ни, които са твърде важни, за да бъдат пренебрегвани.

Скорошно проучване показва, че батериите могат да имат още по-голяма животоспасяваща функция. Според „Science News“ батериите могат да се използват при лечението на рак, като намаляват количеството кислород в туморите, пише БГНЕС.

Макар и само в предварителен стадий, учените са открили нов начин за борба с рака при мишки, като са прикрепили малка самозареждаща се цинкова батерия към солидни, хипоксични тумори, каквито обикновено се срещат при пациентите с рак на гърдата. Хипоксията е често срещано състояние в туморите, което включва намалени нива на кислород.

Това означава, че лъчетерапията и традиционните химиотерапии не могат да атакуват тумора, тъй като няма достатъчно кислород за правилен приток на кръв към раковата област. Изследователите обаче са установили, че хипоксичните тумори могат да предоставят и "мишена" за лечение на тумори чрез различни методи.

С други думи, хипоксията не е толкова лоша и чрез използването на химиотерапевтични лекарства, които се активират в среда с ниско съдържание на кислород, туморите могат да бъдат значително намалени по размер. А как да премахнем кислорода? Разбира се, като прикрепим батерия към рака.

Изследователите откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата. Резултатите са поразителни. Само за две седмици лечението с батерии намалява размера на туморите при мишки с 26%.

Нещо повече, след като батериите извършат своята магия, активираните препарати могат да бъдат въведени за лечение на рака. Средният размер на тумора в това проучване се е свил с 90%.

Фан Чжан, който изучава биомедицински материали, заявява, че изследването изглежда обещаващо, но все още е само в предварителна фаза.

Използването на батерии за изсмукване на кислород от тумора има голям потенциал при специфични видове лечение на рак, но трябва да се проведат и други изследвания, преди да сме сигурни“, уточнява Джан, заявявайки: "Трябва да се тества при няколко модела на рак на гърдата. И, разбира се, при хора."

Джан и колегите му вече работят усилено, за да измислят как да направят батериите по-гъвкави и мощни за лечение на рак при хора. При все това цифрите не лъжат и този медицински напредък може да се окаже доста успешен, ако изследователите продължат да вървят по този път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари