Кафето може да поскъпне заради по-слабата реколта в Бразилия

0
Добивът на суровината е намалял почти двойно
Добивът на суровината е намалял почти двойно

Намаляването на добива на кафе в Бразилия може да доведе до рязко покачване на цените на тази стока в целия свят

Това съобщи „Уолстрийт Джърнал“, предава БГНЕС.

Събирането на реколтата от кафе в Бразилия традиционно е обвързано с двугодишни цикли, когато земеделските стопани събират големи количества през четните години. През 2021 г. обаче насажденията са засегнати първо от суша, а след това и от измръзване, което почти е унищожило надеждите за богата реколта.

Освен Бразилия, друг важен износител на кафе, Колумбия, също пострада от лошото време. Според някои оценки, както отбелязва вестникът, през 2022 г. добивите в някои стопанства може да намалеят почти наполовина. Например кооперативът Minasul Coffee Cooperative, който обединява някои земеделски стопани за производство, изкупуване и износ на кафе, очаква общата му продукция през 2022 г. да спадне до един милион торби в сравнение с 2,2 милиона торби през 2020 г.

Ситуацията заплашва да влоши международните доставки на кафе. Към проблемите се прибавят не само намаляващите добиви, но и трудностите в глобалната логистика и нарастващите транспортни разходи. Международната организация за кафе смята, че световното потребление на напитката само ще се увеличава и ще изпреварва производството.

В същото време, на фона на тези прогнози, анализаторите на Fitch Ratings не смятат, че цените ще продължат да се покачват значително. По техни изчисления цената на килограм кафе ще бъде средно 2,15 долара. Въпреки това колебанията в цените ще останат вследствие от по-ниския бразилски износ и недостига на запаси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари