Къде ще настанят бежанците от Украйна у нас?

0
Желаещите да настанят бежанци са малко
Желаещите да настанят бежанци са малко Снимка: Кадър от БНТ

Хотелиери по Черноморието са готови да предоставят настаняване на бежанци от Украйна.

Те искат да помогнат на хората, но разчитат и на финансова подкрепа от държавата. За целта трябва да изпратят разчетите за разходите си до Министерството на туризма.

В хотела на Атанас Карагеоргиев край Варна могат да бъдат настанени около 40 българи от Украйна. В момента базата не работи и отварянето й ще струва близо 50 000 лева. Парите са за отопление на хотела, наемането на персонал и осигуряването на хранителни продукти. Разчетите не включват печалба.

"Лошото е, че офертите ще бъдат с много временен характер- те зависят от цената на тока и на газта, която особено в тези условия само вчера скочи с 40%." - казва Атанас Карагеоргиев, хотелиер, предава БНТ

В курорта "Златни пясъци" също са готови да приемат наши сънародници от Украйна.

"Има бази, които вече са в готовност и буквално е въпрос на дни да отворят и да започнат да приемат украинци. В момента има готовност за около 1000 човека." - казва Станислав Стоянов, хотелиер

По Южното Черноморие засега само два хотела в Несебър са изявили желание да приемат евакуирани от Украйна.

Вместо да стои затворен хотелът, никакъв проблем няма да го отворим и до летния сезон да можем да приемем 200 човека без децата, със децата можем и повече. Няма нищо лошо в това да се помага на хората". - смята Венелин Ташев, собственик на хотел в Несебър

Желаещите да настанят бежанци са малко, тъй като не е ясно с каква сума държавата ще подпомогне престоя им.

„Не може това да стане без пари, защото ние сме готови да помогнем, но това да приема аз примерно 200-300 човека, за това аз трябва да назнача персонал веднага в този момент. Затова държавата трябва да разпише бързо и ясно регламента." -обяснява Веселин Налбантов, хотелиер и зам.-председател на БХРА

Хотелиерите са готови да предложат на бежанците и работа.

"Което за тях ще бъде добре дошло, защото хем ще имат условия за живеене, хем ще имат и среда, в която да могат да работят." -казва Станислав Стоянов, хотелиер

"Ако държавата ни развърже ръцете, за нас няма проблем и с осигуровки ще им решим проблема, и с всичко!" - допълва Атанас Карагеоргиев, хотелиер

Хотелиерите към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм имат готовност да настанят около 2000 бежанци - 1200 от тях- по Черноморието, а останалите в София и вътрешността на страната.

Община Пловдив също ще приеме наши сънародници от Украйна. Те ще бъдат настанени в Дома за стари хора и в общежитията на два от университетите в града. Проверява се възможността и за настаняване в общински жилища.

И във Велинград имат готовност да подслонят бежанци, в някои от новопостроените социални жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    123
    Те искат в Гърция. Украинците се и подиграха, че у нас заплатите били 200 долара, затова не им се седи тук. Но това битивито не го отразява. Аз бих прибрал 2 украинки между 20 и 30г. ако умеят да варят хубав борш. Чудесно ще си прекарваме.
  • 4
    2
    до 1
    Използват ситуацията да захлебят преди сезона. Снощи точно този човек с голямо сърце специално натърти, че може да помага при финансиране от държавата, но само до началото на сезона.
  • 2
    1
    Душко
    "Те искат да помогнат на хората, но разчитат и на финансова подкрепа от държавата. За целта трябва да изпратят разчетите за разходите си до Министерството на туризма." Кратко, точно и ясно казано от какви подбуди го правят.А аз си помислих че е от добро сърце )))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари