Ще объркат ли бежанците от Украйна туризма в България?

0
По неофициална информация в хотели в „Слънчев бряг" и Община Несебър са настанени близо 20 000 украински граждани
По неофициална информация в хотели в „Слънчев бряг" и Община Несебър са настанени близо 20 000 украински граждани Видео: NOVA

Очертават се фалити в сектора

Хотелиери, които предложиха подслон на украински граждани, бягащи от войната, са притеснени от неяснотите, свързани с плащането от страна на държавата. Всеки един хотелиер трябва да получи по 40 лв. за настанен бежанец, информира NOVA NEWS

Срокът за подаване на документи беше до средата на април. Отворен остава и въпросът какво ще се случи след края на месец май с настанените семейства по морето.

По неофициална информация в хотели в „Слънчев бряг" и Община Несебър са настанени близо 20 000 украински граждани.

„В началото бяхме помолени от министерството да ги приемем. Хотелиерите обаче вече се задъхват с плащанията. Трябва да има регламент. Не знаем кога ще си получим парите”, каза Венелин Ташев, представител на хотелиерите.

Според собствениците на хотели след пристигането на първите туристи у нас ще настъпи хаос.

Подобно е положението и при хотелиерите от Северното Черноморие. Там също продължават да очакват помощ от държавата за настанените бежанци.

В "Твоят ден" председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов заяви, че европейската директива е бежанците да се интегрират максимално бързо, което би се случило най-добре в свободни къщи и квартири из цялата страна, а не в хотели.

"Хотелът е, когато имаме наводнение, пожари, бедствия. Когато в определена нощ хора няма къде да спят. Това е като първа помощ. Но бежанците не могат дълго време да бъдат по този начин в хотели. Те трябва да се социализират. И това е за всички, в цяла Европа", каза още той.

Доц. Драганов е категоричен, че оставането на бежанците по хотелите ще обърка туризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    любопитен
    Ама нашите грабители - хотелиери по морето очакват и сезон ли да имат?? Нима има желаещи да бъдат нагрубявани, обругавани, и да плащат от скъпо до прескъпо. За да разчиташ на туристи трябва да предложиш условия, култура на обслужване, прясна и вкусна храна, почистени плажове, чисто море и усмивки на персонала. По-добре е нашите хотелиери първо да се розходят една година до Турция или Гърция. Вместо да се радват, че им изпратиха украинците и ще получат пари, които даже и не са очаквали, те мърморят. Аз ако бях на мястото на правителството, на ресорния министър и на мястото на министъра на финансиите щях да освободя хотелите от украински бежанци, но да спра и всякаква помощ за нашите хотелиери и ресторянтоьори. Да върнем стария размер на ДДС.Явно няма по-нагли от ресторьонтьори и хотелиери. Очаквам всеки момент да се появи и оня - Алибегов, който да ореве за нещо. Отдавна не е ревал по телевизията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари