Къде се намира най-дългият плаж на България?

1
Това е плажът Шкорпиловци, който се намира в близост до населеното място със същото име
Това е плажът Шкорпиловци, който се намира в близост до населеното място със същото име

Това е плажът Шкорпиловци, който се намира в близост до населеното място със същото име

Астрономическото лято настъпи и е време за почивка. Някои от нас предпочитат планината, а други морето. Поради тази причина сме подготвили следната статия за Вас, която ще разкрие една малко позната тайна на България. Къде в нашата родина се намира най-дългият плаж? Каква е неговата история и на кой известен приятел на България е кръстен кой разкрива poznanieto.bg.

Къде се намира най-дългият плаж в България

Това е плажът Шкорпиловци, който се намира в близост до населеното място със същото име. Той е дълъг почти 13 км, а на места широчината му достига внушителните 100 метра. Освен безспорно най-дългият плаж в нашата родина, това го прави и най-просторният. Този плаж е част от една много дълга пясъчна ивица. Тя започва от къмпингите Рай и Романтика на север и достига чак до Черни нос на юг. Това е един от най-екологично чистите запазени плажове на нашето Черноморие. Определено има своите предимства спрямо неговите по известни колеги. От друга страна, в негов огромен плюс играе и факта, че се намира само на около 40 км от морската ни столица Варна. Това го прави удобно и притегателно място не само за хората от региона. Плажът се намира на около 2 км от село Шкорпиловци. А знаете ли на кого е кръстена то?

Откъде идва името на плажа/селото Шкорпиловци

Това е кръстено по името на братя Шкорпил – едни от най-известните приятели на България в края на 19 и началото на 20 век. Това са трима братя чехи, като двама от тях оставят своята широка диря в историята на Третата Българска държава.

Херман Шкорпил

Най-големият от тримата братя. Той е роден през 1858 година. Пристига в България почти веднага след Освобождението(1878) – през 1879. Работи като учител във Варна, Пловдив, Русе и София. Остава в историята със своята любов към археологията и е един от първите хора, които съдействат за откриването на музеи в градовете, в които учителства. Заедно с брат си Карл Шкорпил обикалят надлъж и нашир нашата страна, описват непознати местности и изграждат основите на днешната българска археология. По негово искане, Херман Шкорпил е погребан около Варна през 1925 година.

Карл Шкорпил

По покана на брат си Херман идва в България. Съдейства му и друг голям приятел на България, Константин Иречек. Учителства в някои от най-големите ни градове, като постепенно се специализира в археологията. Той остава в историята като откривател на първата столица на Дунавска България Плиска. Дълго време той поддържа тази си теза. Други негови известния открития са:

  1. Проучва Аладжа манастир в близост до Варна
  2. Съдейства за идването на архитекта на Морската градина във Варна
  3. Проучва и популяризира Побитите камъни
  4. Проучват Римските терми във Варна
  5. Създава морския парк край днешния квартал на Варна – Аспарухово
  6. Описват дейността на Владислав Варненчик
  7. Най-голямата заслуга не само на Карл, но и на Херман Шкорпил са техните научни трудове, които те разпращат в цяла Европа. По този начин, те извършват една огромна реклама за България и показват, че българската народност е една от най-старите в Европа.

Вече знаете къде се намира най-дългият плаж в България. Знаете и на кого е кръстен той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари