Разширяват две защитени зони край Варна

0
Териториите на „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“ стават по-големи
Териториите на „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“ стават по-големи Снимка: Dunavmost

Териториите на „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“ стават по-големи

Териториите на две защитени зони във Варненско - „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“, стават по-големи.

Това каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в крайморския град Ерджан Себайтин, цитиран от БТА.

Това става по директивата за хабитатите и опазването на местообитанията на различни видове животни и растение.

Освен това под защита са и зоните „Река Камчия“ и „Голяма Камчия“. В „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“ се запазват определените вече режими, допълни Себайтин. Първата зона вече стига почти до град Бяла. „Галата“ е разширена към сушата.

По думите на Себайтин дебатът дали двете зони трябва да бъдат разширени се води от години, но целта е да бъдат опазени местата, където птиците се размножават и отглеждат малките си.

Разликата между защитена зона и парк е много голяма, припомни директорът на РИОСВ. Природните паркове и резерватите се обявяват по Закона за защитените територии, докато защитените зони са определени и обявени по Закона за биологичното разнообразие.

В парковете и резерватите режимите за опазване на природата са много строги и там не се позволяват почти никакви човешки дейности. В защитените зони се допуска по-сериозно човешко присъствие, дори е възможно строителство, след преценка от екоинспекцията.

На територията на РИОСВ-Варна имаме един природен парк - „Златни пясъци“, допълни Себайтин. В региона се намират и два строги резервата - „Камчия“ и „Калиакра“. Освен това има пет поддържани резервата - „Киров дол“, „Върбов дол“, „Калфата“, „Балтата“ и „Вълчи преход“.

"В тях могат да се извършват единствено дейности, свързани с поддръжката на самия резерват, докато в строгите резервати дори и това не е допустимо. В защитените зони, които са обявени по НАТУРА, собствениците на земи могат да орат, да сеят и жънат", посочи Себайтин.

Нерядко в тях попадат и села. Всеки отделен случай обаче се разглежда отделно, допълни директорът на РИОСВ. По думите му това се налага, за да е ясно дали това, което иска да прави собственикът, няма да наруши околната среда или някое специално местообитание.

"Във Варненско има и защитени морски територии", разказа още Себайтин. По думите му в тази категория са „Аладжа банка“, част от „Галата“ и „Батова“. "На територията на дирекцията, която отговаря и за област Добрич, попада и резерватът „Калиакра“, чиято морска част е на 200 метра навътре.

Върху нашите зони не са наложени големи забрани, което не е валидно за „Аладжа банка“, която е точно пред „Златни пясъци“, допълни Ерджан Себайтин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари