Къде и с колко вдигат заплатите в бюджетния сектор

0
КНСБ се похвалиха с постигнати по-високи възнаграждения в редица ресори от бюджетната сфера
КНСБ се похвалиха с постигнати по-високи възнаграждения в редица ресори от бюджетната сфера Снимка: Dunavmost

КНСБ се похвалиха с постигнати по-високи възнаграждения в редица ресори от бюджетния сектор

"Протестната акция на КНСБ “За по-високи доходи с актуализацията на бюджет 2022”, която отстояваше в продължение на 8 дни до сградата на Народното събрание исканията за ръст на възнагражденията на работещите в публичния сектор, постигна голяма част от поставените цели".

С такава позиция излязоха от синдикалната организация. Ето какво обявиха от там:

С промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет парламентът днес гласува окончателно от 1 юли:

  • 150 млн. лв. за образованието, които ще са за увеличение на възнагражденията, както и за обезпечаване издръжката на детските градини. Това искане бе отстоявано от Синдиката на българските учители.
  • 175 млн. лв. за 20% за увеличение на заплатите в системата на МВР. За този ръст още от началото на годината настояваше НСПС “Огнеборец” – КНСБ и дори проведе голям протест на 19 февруари.
  • Отпускане на нови 20 млн. лв. за субсидия на университетите, както и 7 млн. лв. за социално-битови разходи на студенти и докторанти. Зад това предложение стои ВОН-КНСБ.
  • 1.9 млн. лв. за увеличение на заплатите в Института по метеорология и хидрология.
  • 5,5 млн. лв. ще получи Селскостопанската академия, което ще позволи вдигане на заплатите на работещите в нея учени. Те бяха сред най-активните участници в протестната палатка до парламента. Председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова защити отпускането на средствата в бюджетната комисия на парламента.
  • 30,3 млн. лв. за вдигане на заплатите в общинските администрации и 100 млн. лв. за капиталови разходи на общините.
  • 5,5 млн. лв. за общинските музеи.
  • 1,4 млн. лв. за сценичните изкуства.
  • 1.4 млн. лв. за библиотеки, включително за възнаграждения.
  • 2,5 млн. лв. за средно 10% увеличение на заплатите в областните администрации.
  • За допълнителни възнаграждения за служители на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда“ във връзка с работа в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията COVID-19 за шест месеца се отпускат 26 млн. лв.
  • 3,2 млн. лв. за ДАНС за ръст на заплатите и капиталови разходи.

Депутатите одобриха още 74 млн. лв. субсидия за градския транспорт на София. КНСБ настоява от началото на годината държавата да подкрепи Столичната община за предлаганата публична услуга по превоз на пътници, която пострада силно от ковид пандемията и високите разходи за електроенергия. За Метрополитен и съпътстващата услуга се отпускат 40 млн. лв. 20 млн. лв. се заделят за субсидия за превоз на пътници по междуселищни автобусни линии, а 16.5 млн. лв. – за превоз на пътници по нерентабилни линии във вътрешноградския транспорт и в транспорта в планински и други райони.

Прието бе и друго искане на конфедерацията – за подпомагане на нуждаещите се от средства за отопление. След анализ на деветмесечието и при икономии в държавния бюджет ще бъдат отпуснати 50 млн. лв.

Конфедерацията благодари на всички свои членове, които се включиха в протестната акция. Заедно ще продължим да отстояваме справедливите си искания за ръст на доходите, вдигане на минималната работна заплата и достоен труд, пишат синдикатите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари