Кабинетът одобри задължителното връщане на камионите в България на всеки 8 седмици

127
С изменения в Закона за автомобилните превози се въвеждат правилата по Пакет Мобилност I
С изменения в Закона за автомобилните превози се въвеждат правилата по Пакет Мобилност I

С изменения в Закона за автомобилните превози се въвеждат правилата по Пакет Мобилност I

Българските превозвачи ще трябва задължително да връщат камионите си в България на 8-та седмица след извършен международен курс.

Това изискване по Пакет Мобилност I, което е най-неприемливо за бранша, влезе в сила от февруари 2022 г., но тъй като България, заедно с още 8 страни се възпротивиха, разпоредбата не бе транспонирана в българското законодателство. Днес обаче кабинетът гласува промени в Закона за автомобилните превози, с които се въвежда изискването, информира Economic.

Припомняме, че през февруари 2022 г. транспортният бранш организира пресконференция, на която заяви, че са в недоумение какво да правят след влизането в сила на разпоредбата на европейско ниво, а комуникацията с транспортно министерство куца. Тогава транспортен министър бе Николай Събев от "Продължаваме промяната".

Превозвачите нямаха информация относно общата жалба, подадена през 2020 г. от България, Полша, Кипър, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Румъния до Европейския съд за спиране на разпоредбите, включени в пакета. Въпреки че все още делата текат, съдът не взе решение да отложи прилагането на мерките по пакета до финалното произнасяне. Така България на практика няма друг избор освен да транспонира пакета.

Припомняме, че законопроектът бе качен за обществено обсъждане през октомври миналата година. Именно той сега е одобрен от кабинета и предвижда превозвачите „да организират дейността си по начин, който гарантира, че превозните средства, които се използват за международен превоз на товари, се връщат в експлоатационния център на превозвача в рамките на 8 седмици след напускане територията на Република България.“

Целта е да се гарантира, че автомобилните превозвачи, установени в страната, имат действително и трайно присъствие на територията на България и осъществяват транспортната си дейност оттук, а така се постига и една от основните цели на регламента - противодействие на т.нар. „пощенски кутии“ и осигуряване на лоялна конкуренция и равнопоставени условия на вътрешния пазар в сектора на автомобилния транспорт.

Фирми, извършващи превози на товари в чужбина с автомобили над 2.5 тона, вече ще подлежат на лицензиране. Досегашното изискване предвиждаше получаване на лиценз само за тези, които извършват международна транспортна дейност с автомобили над 3.5 тона.

Увеличава се срокът за съхранение на документите, с които се регистрира времето на управление, прекъсванията и почивките на водача през текущия ден и тези през предходните дни, от 28 на 56 календарни дни. С посочените промени се цели повишаване на ефективността на контрола, извършван от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ при установяване на действителните времена на управление, прекъсвания и почивки на водача.

Предвижда се санкция за особено тежко нарушение на водач, който управлява моторно превозно средство, оборудвано с тахограф и не използва тахографски лист или карта на водач всеки ден, през който управлява превозното средство, считано от момента на поемането му. Предложената промяна цели осъществяването на максимално ефективен крайпътен контрол от страна на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация, касаещ времето на управление на водачите.

Сега следва кабинетът да входира законопроекта и в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Бунтата
    Правителството е от ДОЛНИ ПЕДАЛИ И ГЪЗОЛИЗАЧИ НА АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОВЕ СЪТВОРЕНО
  • 20
    8
    Възмутена
    Нови затруднения за бизнеса. Но...., какво друго да се очаква от политиците в България- те винаги работят против интересите на народа си.
  • 17
    7
    m_artins
    Супер , е сега да ви видя как се бутат опашки с 2ри карти и как ще намерите шофьори с 2месеца чисти дигитални карти . И по 150 евро на ден да плащате пак няма да имате достойни колеги . Ще се наложи НАИСТИНА да си карате каруците - успех ви желая . Да живее ЕВРОПА .
  • 13
    6
    m_artins
    Всичко е ясно , ама е мъгляво ..... та да попитам за един приятел .... 1 . На какъв етап от време трябва да се прибира ШОФЪОРА в държавата му по паспорт ???????????? 2. За камионите ми е през единият крачол та в другият . 3. Последно - 45часа пауза на тахографската карта трябва да съответства на държавата по паспора на нейният притежател ( т.е шофьора ) НАЛИ ТАКА ??????? п.с. Пишете неща който са угодни само на работодателите и после ревете няма ШОФЪОРИ , НЯМА РАБОТНИЦИ и договорите ни на по 780 лв. .
  • 10
    5
    Балканеца
    Номер 4, какви глоби, какви 5 лв? Фирми от индустриалното производство се изнесоха от Западна Европа, сега търсят бързи заместители. Стотици фирми просто ще се пререгистрират от България в държавите, в които работят камионите им. Целта е приходите от дейността да се плащат там, не тук. А иначе празноглавците цъкат минуси като невиждали, без дори грам да се замислят как това ще се отрази на държавата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари