Извънредно заседание на Комисията за детето в Русе

1
Причината е случаят с непълнолетни момичета, които дишат райски газ в центъра на града
Причината е случаят с непълнолетни момичета, които дишат райски газ в центъра на града Снимка: Община Русе

Причината е случаят с непълнолетни момичета, които дишат райски газ в центъра на града

Община Русе проведе извънредно заседание на Комисията за детето във връзка с изнесения от медиите сигнал за непълнолетни момичета, употребяващи райски газ. Община Русе се самосезира в качеството си на един от органите по закрила и правомощията ѝ по Закона за закрила на детето.

Целта на извънредното заседание бе да се координират действията и да се обмени информация между компетентните органи на общинско ниво. Обсъден бе рискът от разпространението и употребата на психоактивни вещества. Дадени бяха предложения за подобряване на междуинституционалната работа и намаляване на случаите на застрашени деца.

Заседанието бе ръководено от председателя на комисията - заместник-кмета Енчо Енчев, с участието на експерти от Община Русе, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Регионална дирекция "Социално подпомагане", Държавната агенция за закрила на детето, РЗИ, ОД на МВР, Районна прокуратура - Русе, Центъра за психично здраве, Сдружение "Рализ - Бализ", Русенската католическа организация "Каритас", Сдружение с нестопанска цел "Еквилибриум", Областния съвет на БЧК, Сдружение "Дете и пространство" и Сдружение "Център Динамика".

На срещата бе представена общинската политика за превенция употребата на наркотични вещества посредством дейността на Превантивно – информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/. Присъстващите бяха запознати със становище на Националния център по обществено здраве и анализи по отношение на диазотния оксид /райски газ/ и с програмите по превенция, по които ПИЦ - Русе работи с учениците, педагозите и родителите.

Според Енчо Енчев институциите имат механизъм за справяне с употребата на психоактивни вещества сред децата. Набелязани бяха възможните дейности и предприемане на мерки от отговорните институции за последваща работа и взаимодействие за решаване и овладяване на употребата на наркотични вещества сред децата.

Като ключов акцент беше очертана и ролята на семейството за ограничаване на подобни прояви и осъществяване на държавната политика при работа с деца, спазване и прилагане на разпоредбите на Закона за закрила на детето. Обърнато бе внимание и на текста от закона, който уточнява, че малолетни деца нямат право да бъдат на обществени места след 20:00 часа, а непълнолетните - след 22 ч., без придружаващ родител.

Санкциите при нарушение варират от 300 до 10 000 лв. и по-тежко наказание. Членовете на комисията се обединиха около идеята, че ОД на МВР и общинските звена, отговарящи за спазването на вечерния час, трябва да засилят своите контролни функции и да стартират целенасочени обходи, които да установяват нарушителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 41
    2
    Русенец
    Като ви чета мерките и ми е ясно, колко ще свършите работа. Глоба на нарушителите..... Превенции в семейна среда....... А някой сети ли се, да забрани продажбата на тези неща и да се наказват строго разпространителите/дилърите?
  • -7
    1
    Мнение
    А безконтролно летящите келеши с тротинетки и техните родители, кога ще бъдат наказвани? А скиторещите сами, по улиците деца под 14 години след 22часа. А невръстните просяци, по центъра ,принуждавани от възрастните?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари