Извънгабаритните машини за „Балкански поток“ заминават обратно по Дунава

0
Тази година превозите по Дунава са спаднали чувствително, което създава проблеми
Тази година превозите по Дунава са спаднали чувствително, което създава проблеми Видео: Русе Медиа

Извънгабаритните машини, които през пролетта пристигнаха на пристанището в Русе за изграждане на газопровода „Балкански поток“, потеглят обратно по река Дунав за Пасау

"Част от тях бяха натоварени на най-големия български кораб „Джъмбо 3“ на превозвача „Донау Стар“. 15 от машините се качват на собствен ход, а две по-големи – с помощта на плаващия кран „Титан“ ", обясни Венцислав Димитров, адм.директор на фирмата пред Русе Медиа. Реката е предпочитана за превоз на товари, тъй като е по-евтин вариант и се спестява голяма част от документацията, която е при сухопътния транспорт.

Тази година превозите по Дунава са спаднали чувствително, което създава проблеми. Икономически не е изгодно корабите да пътуват празни в едната посока. Част от флотата на фирмата обичайно превозва метали и зърно, но тази година тези стоки са липсвали. Имало е само слънчоглед, и то не в големи количества.

Една от причините за намаляването на товарите е спирането на производството във връзка с пандемията, а другата – трудностите в логистиката, отново заради коронавируса. „Не сме свободни да реагираме адекватно и навреме при нужда, ако се налага да окажем съдействие на член от екипажа или да се извърши смяна на екипажа. Невъзможността за оказване на медицинска помощ в тази ситуация зад граница сериозно затруднява работата и всеки един, който тръгва на път предварително трябва да се убеди, че няма в следващите 20-30 дни да го заболи зъб или нещо друго, защото тогава няма да има кой да ти помогне“, казва Венцислав Димитров. Най-големи проблеми създават ограниченията, наложени в унгарския участък на река Дунав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари