Изпращаме юни с риск от геомагнитна буря

1
Възможност за наблюдение на метеори
Възможност за наблюдение на метеори Снимка: НАСА

Възможност за наблюдение на метеори

В последната седмица на месец юни земната магнитосфера ще бъде сравнително спокойна, предава bTV. Около 27 и 28 юни има вероятност за геомагнитни смущения заради влиянието на заредени частици от Слънцето.

Засега прогнозата е, че тези смущения няма да прераснат до геомагнитни бури. Но слънчевите петна и изригванията може да усложнят космическото време и влиянието му върху нашата планета.

По-значителни условия за слаби и средни геомагнитни бури има през първото десетдневие на месец юли.

В очакване на по-висока слънчева активност, в края на юни и началото на юли ще имаме възможност за наблюдение на „падащи звезди“. Те са от метеорния поток Юнски Боотиди и максимумът им се очаква да бъде в 1:00 часа през нощта на 27 срещу 28 юни, съобщава Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Радиантът или точката, спрямо нашата перспектива, от която ще дойдат метеорите е съзвездието Воловар. Юнските боотиди са малко по-бавни от останалите метеори и обичайно имат жълто-оранжев цвят. Те са особено подходящи за наблюдение и заснемане от любителите астрофотографи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари