Изписаха от болница парапланеристите, пострадали край Сопот

0
Британците пострадаха на 12 септември
Британците пострадаха на 12 септември Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

Британците пострадаха на 12 септември

"Живи сме, оздравяваме и сме щастливи. Искрено благодарим на лекарите от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Свети Георги”, които ни вдигнаха отново на крака." С тези думи двамата английски парапланеристи, пострадали край Сопот, напуснаха болничната стая в Пловдив, за да се върнат в родината си, съобщиха от здравното заведение.

52-годишният Бенджамин и 68-годишният Ричард дошли в България, за да се спуснат с парапланер. Двамата не се познават, но през два часа на 12 септември, паднали и се наранили тежко.

След подаден сигнал британците били качени на хеликоптер “Кугър” от авиобазата в Крумово и докарани в УМБАЛ “Свети Георги”. Екипът на болницата чакал пострадалите отвън, за да се погрижи максимално бързо за тях.

Още на следващия ден те са оперирани от водещия неврохирург д-р Борислав Калнев в екип с д-р Георги Божилов, които разказаха повече за това в какво състояние са пристигнали и каква интервенция е извършена.

И двамата са паднали лошо, а за единия имаше опасност за живота. Ричард бе с два счупени прешлена, а Бенджамин - с един, но неговото състояние бе по-тежко, защото имаше опасност от засягане на гръбначния мозък. Хирургическата му интервенция продължи 3 часа. Опериран е с наложена стабилизация, която ще бъде свалена след около година след контролен скенер. Ричард беше подходящ за вертебро пластика, която премина успешно. След операцията е напълно възстановен, без оплаквания, без затруднения. Сега вече и двамата са на крака, което е най-важното”, увери д-р Калнев.

Рано сутринта по-възрастният англичанин е изписан. В стаята в добро настроение останал Бенджамин, който посреща лекаря си със “Здравейте, д-р Би”.

Не се изплаших, защото нямаше време за това. Дори болката усетих по-късно. Щастлив съм, че попаднах точно на тези доктори, защото те са много добри. Реагираха много бързо, което е похвално. Операциите ни бяха успешни. Свършиха чудесна работа и благодарение на това ние можем да се приберем у дома”, споделя Бенджамин. Мъжът живее със съпругата си в Хемпшир. Има син и дъщеря - на 25 и 22 г.

Британецът има опит с хеликоптери - 29 години е служил в армията на Кралските военновъздушни сили, а с парапланер се спуска от 9 години. Това е третият път, в който идва в България. “Ричард е от Дорсет, но ще продължим да се виждаме и да летим заедно, благодарение на медицинските грижи в Пловдив”, каза Бенджамин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари