Изобретиха инфрачервени очила, улесняващи придвижването на незрящи хора

3
Направените тестове са показали, че точността на устройството е 98 процента
Направените тестове са показали, че точността на устройството е 98 процента Снимка: iStock

Учени от Германия са разработили инфрачервени очила, които помагат на незрящи хора да се ориентират в пространството, пише сп. "Ню сайънтист", цитирано от Dir.bg.

Направените тестове са показали, че точността на устройството е 98 процента.

Специалните очила, създадени от учени от Техническия университет в Мюнхен, сканират пространството и информират потребителя за препятствия. Чрез задействане на инфрачервени камери очилата предават стерео изображения към малко компютърно устройство, което създава карта на заобикалящата среда.

Инфрачервените очила са отпечатани на 3D принтер, а на предмишницата на човека се поставя специална гривна с 25 сензора. Когато обектът се приближи, тя започва да вибрира с нарастваща честота. Благодарение на инфрачервения спектър потребителят може да се придвижва дори в пълна тъмнина. Способността на очилата да предупреждават за отдалечени обекти не може да се сравни с обикновено бастунче.

Тестовете на устройството са показали, че след три опита ориентацията на хората в пространството се подобрява значително.

Учените отбелязват още, че очилата освобождават ръцете на незрящите хора, както и че благодарение на тях не се налага потребителите им да напрягат слуха си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари