Учени използват изкуствен интелект за прогнози на земетресения

0
Учени използват изкуствен интелект за прогнози на земетресения
Учени използват изкуствен интелект за прогнози на земетресения Видео: Voice of America

Успеваемостта е от около 70%

Опустошителни земетресения връхлитат целия свят без предупреждение. Сергей Фомел е професор по геофизика в Тексаския университет в Остин, пише Voice of America (VOA). "Прогнозирането на земетресения е свещеният граал на цялата сеизмология, така че хората се опитват да го постигнат повече от 100 години", казва той.

Чрез използване на изкуствен интелект екип от американски учени разработва базиран на данни модел за прогнозиране на естествени разрушителни земетресения и го прилага в състезание за прогнозиране на трусове в реално време, което продължило две години.

Ръководителят на екипа Янг-Кен Чен казва, че са успели да прогнозират земетресения с точност от 70%, включително магнитуд, местоположение и дълбочина, печелейки състезанието.

"Заради конкуренцията разполагаме с много добър набор от данни. Най-важното е, че това е в реално време", посочва Янг-Кен Чен. И допълва, че AI моделът приема входни и изходни прогнози и намира модели - нещо твърде трудно за хората да направят сами.

Екипът на университета работи с TexNet (Тексаската сеизмологична мрежа), където Александрос Савайтис е главен изследовател. "Можем да определим кои са параметрите на движението на земята или как електромагнитната сензорна система се променя преди земетресенията. И поради това можем да видим кога в бъдещето тези параметри се променят отново и когато се променят, тогава очакваме да има земетресение", обяснява той.

От екипа казват, че са предвидили някои земетресения седмица преди да станат. И уточняват, че най-точната прогноза може да дойде непосредствено преди земетресението, но за системите за ранно предупреждение това е достатъчно, съобщава NOVA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари