Измамници продават “лекарство” срещу COVID-19 за 100 лева, което в Русия струва 5

1
Прокурор с русенски корени разследва Симона Цанкова и Георги Иванов, които са били в джипа на Кристиан Николов при катастрофата с Милен Цветков
Прокурор с русенски корени разследва Симона Цанкова и Георги Иванов, които са били в джипа на Кристиан Николов при катастрофата с Милен Цветков Снимка: архив

Повечето нарушители на карантината са мъже. Млада дама отишла до офиса, защото ѝ било скучно, а възрастна жена - да прибере кучето си от хотел за животни, казва в интервю за "24 часа" Невена Зартова, изпълняващ длъжността административен ръководител на Софийската районна прокуратура:

- Г-жо районен прокурор, разследвате Симона Цанкова и Георги Иванов, които са били в джипа на Кристиан Николов при катастрофата с Милен Цветков.

- Обвинени са за затаяване на истината. Според наблюдаващия, докато са, били разпитвани в СДВР нарочно са скрили факти и обстоятелства, свързани с катастрофата. Не можем да разкрием повече детайли, освен че двамата са с мерки за неотклонение “парична гаранция” в размер на по 10 000 лв. и разследването по случая продължава.

- Извън темата за катастрофата, в София има най-много заразени с коронавирус, вероятно и най-много лица са под карантина. Колко са досъдебните производства за неспазването ?

- Да, за съжаление, броят на заразените и поставените под карантина в столицата е най-голям. Само за първите 4 седмици, до 9 април, се водят 31 досъдебни производства за неспазване на карантина, като от тях 3 са бързи (за 14 дни - б.а.).

- Какъв е профилът на нарушителите и има ли доказано болни, които не спазват карантината?

- Повечето нарушители са мъже. Като възраст най-много са между 35 и 45 г. Три от производствата обаче се водят срещу над 60-годишни хора.Няманарушители,с положителнапроба закоронавирус

- Разкажете за по-арогантните нарушители като бизнесмена Георги Божков например?

- Прибрал се от Швеция с полет през Франкфурт на 22 март. Попълнил е част от формуляра на регионалната здравна инспекция за пристигащите от рискови държави и е отказал да го подпише. Като се отдалечил от гишето, демонстративно е говорил по телефона и е изразил задоволство от поведението си. Дори се е подигравал на опитите на служителите на летището да изпълнят задълженията си. От 23 до 26 март е търсен няколко пъти на няколко адреса и не е открит. При телефонни разговори е посочил, че “полицията го притеснява”, “не бил длъжен да се постави под карантина” и “не смята, че трябва да я спазва”. Категорично отказвал да каже къде се намира. Изтъкнал, че полицаите “щели да уведомят съответното друго районно управление, което също щяло да го проверява и притеснява”. Най-накрая започнал да пренасочва телефонните разговори към трето лице. Следобед на 26 март е намерен от служители на 6-о районно управление и е задържан. Принудително му е взета проба за изследване, резултатът от която е отрицателен. Софийският районен съд му определи парична гаранция от 10 хил. лв.

- А други случаи?

- Жена на 22 години е нарушила карантината на 7-ия ден. Отишла до офиса си, защото било скучно. Мъж, настанен в “Пирогов” и с положителна проба от бърз тест, беше избягал. Полицаите го намерили пиян до Централна жп гара. Втората му проба беше отрицателна. Имаме и случай на нарушена карантина от жена на 65 г. Трябвало да вземе домашния си любимец от хотел за животни. В някои случаи дори липсва съзнанието на хората, че трябва да спазват карантината. Затова смятам, че трябва отново да напомня на хората да са отговорни. Нарушаването на карантината е престъпление и прокуратурата ще реагира незабавно.

- А Волен Сидеров, който получи няколко обвинения?

- Прокуратурата действа принципно. Тук няма значение кой точно призовава за нарушаване на мерките и заповедите на министъра на здравеопазването. А за репликите към разследващите - би трябвало да уважаваме институциите на държавата. Ще спра дотук, но нека бъде ясно, чепрокуратуратаняма да допуснеда бъде обект нанатиск от коготои да е било

- Проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, също бе обвинена. Тя твърди, че е предупредила хората и институциите, а не е всявала паника. Какво сочат данните по досъдебното производство срещу нея?

- Нека и гражданите преценят дали когато се намираме в извънредно положение, което поставя на изпитание здравните системи в цял свят, трябва да се ползват медиите, за да се отправят неоснователни твърдения, които будят тревоги. Тече разследване, заради това ще се въздържа от повече коментари. И от този казус е видно, че прокуратурата работи не в защита на определен, а на обществения интерес.

- Лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов е с гаранция от 20 хил. лв. за всяване на паника. Разкажете за случая?

- В телевизионно предаване Костадинов твърди, че въведените мерки са “пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите”. Освен това той отправил и твърдения за липси на стоки от складовете на държавния резерв. Това без съмнение буди тревога. Всяването на смут и безпокойство в обществото в условията на извънредно положение е престъпление. Освен това е морално укоримо, още повече че заявлението е излъчено по медия, която е с национално покритие. Това провокира и незабавната реакция на наблюдаващия прокурор, който е изготвил постановление за привличане на Костадинов към наказателна отговорност.

- Имате ли много случаи на спекула с цени на маски, спирт, дезинфектанти?

- Всеки ден има сигнали от граждани за това. Предлагането е както в аптеки и дрогерии, така и в интернет, включително от частни лица. В един от последните случаи прокурор започна разследване за предлагани в аптека маски на цена 10 лв. за брой. По всяко съобщение се извършва незабавна проверка. В случай че има нарушения, продажбата на тези стоки се спира.

- Има ли много измами с “лекарства” в интернет?

- Да. Работим по сигнали за предлагани и рекламирани като “противовирусни” препарати, които според твърденията на продавачите не само лекуват, но и “предпазват” от коронавирусна инфекция. Един от случаите е на продажба на руско лекарство “срещу COVID-19”, който се предлага в руски сайтове за равностойността на 5 лв., а в България – за 100 лв. Става дума за лекарства, които не са утвърдени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Подобни обяви не само ощетяват потребителите с пари, но са и опасни, защото не е изследвано влиянието им върху организма.

- Как се справяте като прокуратура в условията на извънредно положение?

- Престъпления се извършват и в условия на извънредно положение. Софийската районна прокуратура не е спирала и няма и да спре да работи – точно обратното. Очаква се ръст на битовата престъпност при предстоящата икономическа криза. Прокуратурата и правоохранителните органи сме готови да противодействаме на тези престъпления с цялата строгост на закона, като реагираме незабавно на всяко едно извършено престъпление. Софийската районна прокуратура (СРП) е най-голямата прокуратура в страната. Тук работят млади колеги, които са много мотивирани и подготвени. Създали сме организация и можем да се справим при всяко едно развитие на обстановката в страната.

*Визитка

Прокурор Невена Зартова е родена в Русе

Завършва право през 2004 г. Една година работи като старши експерт в парламента

От 7 ноември 2005 г. е прокурор в СРП

От 24 юни 2014 г. е зам. районен прокурор на София

От 7 ноември 2019 г. е и.ф. административен ръководител на Софийската районна прокуратура

Омъжена, с 3 деца

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари