Изложба "Традиционна българска везба - техники и възстановки"

0
Изложбата ще бъде съпътствана от практически уъркшопи за везане на шевици, които ще се проведат в Историческия музей
Изложбата ще бъде съпътствана от практически уъркшопи за везане на шевици, които ще се проведат в Историческия музей Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Изложбата ще бъде съпътствана от практически уъркшопи за везане на шевици, които ще се проведат в Историческия музей

В четвъртък, 15 юни, от 18:00 ч. в зала „Княз Александър I“ ще бъде открита изложбата "Традиционна българска везба - техники и възстановки".

Автор на идейната концепция е Елисавета Йорданова, а практическата реализация става възможна с помощта на Наследството.BG и Регионален исторически музейРусе. Изложбата ще представи табла с възстановки на шевици по стари образци. Посетителите ще могат да видят и две големи пана с ръкави на Дупнишка шевица. От фонда на музея ще бъдат показани хърцойски женски ризи от Беленско и Русенско.

Изложбата ще бъде съпътствана от практически уъркшопи за везане на шевици, които ще се проведат в Историческия музей. Първото занимание е насрочено за събота, 17 юни, от 13:00 ч. То е посветено на Дупнишката везба. Дупнишката везба по ръкавите на женските ризи е една от най-колоритните и приятни за бродиране български шевици. Макар че в по-голямата си част се изпълнява от опаковата страна, тя е и една от най-лесните за изпълнение техники, съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

Вторият уъркшоп ще се проведе на 25 юни от 13:00 ч. Негов акцент ще е хърцойската везба. Хърцойската везба е много разнообразна откъм техники и бодове. Тя е много слабо проучена в така наречената й част "везане на клечки", където се използва подложна клечка или игла, която се нашива и след като се изниже, остава нейният обем.

Двете занимания ще бъдат ръководени от автора на изложбата „Традиционна българска везба – техники и възстановки“ Елисавета Йорданова.

Участниците в заниманията трябва да си носят гергеф, не по-голям от 130 мм, както ножичка или клъцка.

Участието във всяко практическо занимание е 20 лв., а таксата се заплаща в Историческия музей. Необходимо е предварително записване на телефон 082/825 002.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари