Изложба на триизмерни картини подредиха в русенската библиотека

2

Произведенията са дело на художниците Невена Лефтерова и Евгения Лефтерова

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше открита първата за страната изложба на триизмерни картини под мотото „Триумфът на фантазиите“. Изложбата включва 12 картини живопис, рисувани с акрилни бои, върху изрязана в конкретна форма основа от МДФ и платно, при които е използвана анаморфна техника. Гледано от определен ъгъл, всяко изображение създава илюзията за триизмерна обемна картина. Изложбата има интерактивен характер, тъй като позволява пряка комуникация между зрителя и творбата, което носи допълнително съпреживяване на темите и идеите, заложени в произведенията. Наблюдаващият картината може да стане част от нея и, заснет с фотоапарат от определен ъгъл, този момент да бъде запечатан. Темата „Триумфът на фантазиите“ кореспондира с необятния свят на детското въображение, изпълнен с магически образи и приключения. Идеята е всяка една картина да представи реалистичен кадър от въображаемият свят на детето и да се превърне в преживяване.

Произведенията са дело на художниците Невена Лефтерова и Евгения Лефтерова, за които изложбата на трииизмерни картини в затворено пространство е дебют и се представя за първи път в Русе, съобщават от библиотеката. Те са едни от малкото в България, които творят в областта на триизмерното улично изкуство. Имат богат опит и участия в инициативи в България, Германия, Испания, Сърбия. Произведенията ще останат експонирани в продължение на два месеца.

Изложбата се откри по проект “Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, финансиран по Оперативна програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с приоритетна ос „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1. "Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари