Победители в Международния конкурс „EX LIBRIS – EX DILEMMA“ 2023

0

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе откриха изложба с творби от форума

През 2023 г. се проведе ХІХ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, „EX LIBRIS – EX DILEMMA“. Темата беше предизвикателство към художниците да потърсят философската същност на многообразните дилеми на съвременния човек и да отправят своите послания.

284 творби на 204 участници от 29 държави (България, Турция, Полша, Аржентина, Мексико, Черна гора, Казахстан и др.) се състезаваха за Голямата награда на конкурса. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос - унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младият художник се включва във форума за втори път. Той е роден през 2017 г. в Канада и се казва Роман Дарву.

На 27 октомври се проведе церемонията по обявяването на резултатите в надпреварата, отличените участници, носителят на Голямата награда и темата за следващата година. Беше открита и изложба с творби от ХІХ-то издание на международния творчески форум. По случай церемонията заместник-кметът Магдалина Илиева връчи на директора на библиотеката Теодора Евтимова поздравителен адрес от името на изпълняващия длъжността кмет на Русе Димитър Недев, в който се казва: „Горд съм, че през всичките тези години конкурсът се утвърди като престижно културно събитие, а Русе вече живее в мислите на едни от най-добрите графици по света като генератор на идеи за това уникално изкуство на миниатюрата.

Координатор на журирането беше д-р Румен Кожухаров – преподавател в Нов български университет. Той беше живата връзка между членовете на международното жури. В експертния екип работиха: д-р Елизар Милев – преподавател в Националната художествена академия, специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, проф. Хасип Пекташ преподавател в университет „Истиние“ – Истанбул (Турция), факултет по комуникации, департамент „Дизайн на визуални комуникации“, Иво Райков - докторант и хоноруван преподавател в Националната художествена академия, Юлиан Йорданов – арт директор на Международния конкурс за екслибрис, галерия „Ларго“, Варна, д-р Румен Кожухаров – преподавател в департамент „Дизайн“ на Нов български университет, д-р Стоян Бунджулов – преподавател в Нов български университет и доц. Валентин Савчев - скулптор.

В отделните категории журито определи трите най-добри творби. В категория до 14 г. това са Магдалена Александрова – Горна Оряховица (България), Орели Дарву – Канада и Роман Дарву – Канада. В категория от 14 до 26 г. отличените са Искрен Синапов – Пловдив (България), Елица Димитрова – София (България) и Лаура Имангалиева – Казахстан, а в категория над 26 г. - Кшищоф Марек Бак – Полша, Майя Чолакова – София (България) и Джоан Пуйол и Рос – Испания.

С GRAND PRIX на конкурса журито отличи Кшищоф Марек Бак от Полша за екслибриса „Author`s exlibris“.

НАГРАДАТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – РУСЕ се присъжда на Сандро Чинелато от Италия за творбата „Family at the crossroad“ (Семейство на кръстопът).

Седем спонсорски награди ще намерят своите победители: на Фондация „Захари Стоянов“ – Русе, хотел „Адео“ – Русе, Гера ООД – Русе, Русенска стопанска камара и Ротари клуб – Русе, а наградата на SPLASH Design Studio беше връчена на Росица Георгиева от Горна Оряховица, България за творбата Love isn`t just peace, is it…? (Любовта не е само мир, нали?).

Всички включили се в конкурса художници ще получат Сертификат за участие, а отличените и грамота.

Както всяка година, предстои отпечатването на цветен каталог с творбите от конкурса. А темата за следващото ХХ-то юбилейно издание е „Ex Libris – Ex Olympiis“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари