Изкуствен подсладител или фруктоза при диабет?

0
Изкуствените подсладители, които се използват сега, не внасят допълнителни калории
Изкуствените подсладители, които се използват сега, не внасят допълнителни калории

Фруктозата, наричана още плодова захар, е естествен монозахарид, който се съдържа в различните плодове, някои зеленчуци и меда, и е 1,73 пъти по-сладка от сукрозата (използваната във всекидневието захар). Тя предизвиква усещане за сладост, което настъпва по-бързо, но продължава сравнително по-кратък период.

Това е свързано с непълно повлияване на усещането за ситост. При загряване сладостта й намалява.
Фруктозата води до завишаване на кръвната захар след прием. В същото време е важно, че покачването на кръвните захари става по-бавно в сравнение с глюкозата, което е от особено значение при пациентите със захарен диабет.

Изкуствените подсладители, които се използват сега, не внасят допълнителни калории, не водят до напълняване и притежават голяма сладост. Те са с доказана безопасност по отношение на здравето и съмненията за канцерогенен ефект при животни не са потвърдени при хора. Затова използването на фруктозата като подсладител няма предимства спрямо изкуствените подсладители. Въпреки това пациентите със захарен диабет могат да приемат определени количества без притеснения.

Днес фруктозата е широко използвана особено при фабрично приготвяните храни. Предимството е, че малко количество дава голяма сладост, а също и това, че тя спомага за по-дълго съхранение на продуктите. Количествата фруктоза, осигурявани всекидневно с приема на плодове и зеленчуци, не са опасни за нашето здраве. Има доказателства дори, че консумацията й подпомага метаболизма на глюкозата в кръвта.

Прекалената употреба обаче води до претоварване на организма, тъй като метаболизмът на фруктозата се осъществява само от черния дроб и той има определен капацитет. Когато не може да бъде преработено рационално приетото количество фруктоза, част от нея се превръща в мазнини и постъпва в кръвта под формата на триглицериди. Мазнините се натрупват в подкожието и във висцералната област, което води до затлъстяване, инсулинова резистентност и захарен диабет.

С оглед на всичко това става ясно, че безконтролният прием на фруктоза, дори и при напълно здрави хора, не е по-подходящ, нито по-безопасен от приема на захар. Умерените количества обаче особено за сметка на естествени продукти имат позитивен ефект върху метаболизма на въглехидратите.
Д-р Цветелина Тотомирова, Клиника по ендокринология на Военномедицинска академия

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари