Опасен ли е аспартамът?

1
Подсладителят може да причини здравословни проблеми, ако се приема в прекомерни количества
Подсладителят може да причини здравословни проблеми, ако се приема в прекомерни количества Видео: NOVA

Подсладителят може да причини здравословни проблеми, ако се приема в прекомерни количества

Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки без захар и нискокалорични алтернативи, може да бъде канцерогенен. Това обявиха две експертни групи на Световната здравна организация по-рано този месец. Въпреки това, към този момент не се планират допълнителни лимити за консумация и употреба в хранителни продукти. Причината - аспартамът може да причини здравословни проблеми, само ако се приема в прекомерни количества.

Колко всъщност е приемливата консумация на аспартам, която не ни вреди, попитахме диетолъгът и специалист по здравословно хранене проф. Донка Байкова.

Рисковата доза е над 40 милиграма на килограм телесно тегло аспартам. Това означава да изпиете над 10 кенчета безалкохолно. Ако консумираме инцидентно, би трябвало да нямаме проблеми”, обясни проф. Байкова, предава NOVA.

„Препоръката на СЗО е да се консумират умерено и захарите, и подсладителите. Така че, ако потребителите са изправени пред решение дали да пият газирана напитка със захар, или такава с подсладители - аз смятам, че трябва да обмислят и трета опция: да пият вода и като цяло да ограничат консумацията на подсладени продукти”, каза Франческо Бранка, ръководител на СЗО по въпросите на храненето.

Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, специалисти напомнят, че изкуствените подсладители със сигурност не са най-здравословния вариант, който може да изберем.

Много прибързана е препоръката: ползвайте изкуствени подсладители, за да нямате високо тегло, за да намалите нивата на кръвната захар и да подобрите състоянието на диабета. Напротив, бихме казали - използвайте натурални подсладители”, подчертава проф. Байкова.

От СЗО допълват - препоръките им не включват промяна в пазарните ограничения. Експерти също успокояват, че повод за притеснение няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари